Uuring: see tegevus tagab pikema eluea

Liisbet Saue
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Scanpix

Uuringud on näidanud, et kuigi igapäevane füüsiline koormus ja piisav uni aitavad stressiga võidelda ja on tervisele kasulikud, ei ole puhkusele asendajat.

Helsinki Businessmen Study poolt läbi viidud uuringus vaadelgi 40 aasta vältel 1222 kardiovaskulaarse riskiga ärimeest ja uuringu tulemustest selgus, et puhkus ei ole ainult luksus, vaid on hädavajalik hea elukvaliteedi ja pikema eluea tagamiseks, kirjutab Bustle.

Uuringut alustati 1960.aastatel ja see hõlmas kahte gruppi. Kontrollgrupi ärimehed elasid tavalist elu ja nende tervislikku seisundit kontrolliti pidevalt. Katsegrupi meestele anti soovitusi, kuidas tervislikumalt elada. Nad jätsid maha suitsetamise, hakkasid paremini toituma ja trenni tegema. 

Üllatavalt selgus, et vaatamata tervislike eluviisidele, oli katsegrupis meeste hulgas suremus suurem, kui mehed töötasid kõvasti, ei maganud piisavalt ja ei võtnud puhkust.

Helsingi Ülikooli professor Timo Strandberg ütles, et puhkus on hea viis stressi maandamiseks. «Ei maksa arvata, et muidu tervislik eluviis kompenseerib ülekoormuse tööl ja puhkuse ignoreerimise,» pani professor südamele.

Puhkus ei tähenda tingimata, et pead kaugele maale ära sõitma. Oluline on endale aega võtta ja igapäevastest stressiallikatest eemal olla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles