Naistearst: rasvunud naistel on kolm korda suurem viljatusrisk

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kõik ülekaalulised naised ei ole viljatud, kuid rasvunud naiste võime rasestuda on vähenenud nii loomulikul teel kui kunstliku viljastamise tsüklites, tõdes Lääne-Tallinna keskhaigla naistekliiniku naistearst Liisa Annus.
 

Annus tõi konverentsil «Ülekaal ja soojätkamine» esinedes välja, et rasvunud naistel normkaalulistega võrreldes kolm korda kõrgem risk viljatusele, vahendab med24.ee.

Täpsed mehhanismid, kuidas ülekaal mõjutab naiste viljakust, on ebaselged, kuid arvatakse, et ülekaal kahjustab viljakust läbi mõju ovulatsiooni toimumisele, munaraku arengule, endomeetriumi arengule, embrüo implantatsioonile ehk pesastumisele ja raseduse katkemisele.

Ülekaal mõjutab otseselt hüpotaalamuse-hüpofüüsi-munasarjade-telge, mõjutades suguhormoonide eritumist ja biosaadavust. Kaudselt mõjutab ülekaal viljakust ka läbi hormoonide nagu insuliin, leptiin ja adipokiinid.

Üleliigne rasvkude põhjustab hüperinsulineemiat ja kompensatoorset insuliini resistentsust.  Maksas väheneb suguhormooni siduva globuliini süntees ning seetõttu suureneb hormonaalselt aktiivsete androgeenide (meesuguhormoonide) tsirkulatsioon veres.

Hüperandrogeneemia ja hüperinsulineemia tekitavad probleeme munasarja tasandil, mis viib folliikulite (vedelikuga täidetud põieke, mille sees asub munarakk - toim.) arengu seiskumiseni.

On leitud, et rasvarakkudes toodetaval leptiinil, mille eritumist suurendab söömine ja langetab nälgimine, on samuti toime naise viljakusele. Normaalses kontsentratsioonis on leptiinil hüpotaalamuse-hüpofüüsi-munasarjade telje talitlusele stimuleeriv toime, kuid normist kõrgem tase takistab folliikuli arengut.

Leptiinil arvatakse olevat mõju ka embrüo pesastumise ja endomeetriumi vastuvõtlikkuse regulatsioonis.

Teine etapp, kus tekivad muutused, on munaraku areng – kunstlikku viljastamist käsitlevates uuringutes on näidatud, et ülekaalulised naised vajavad suuremaid hormoonide annuseid, kuid saadakse vähem küpseid munarakke. Samas viitas Annus uuringutele, kus kaaluga seotud väiksem küpsete munarakkude arv kinnitust ei leidnud.

Ülekaalu mõju on uuritud ka IVF (kehavälise viljastamise - toim.) tsüklite tulemuslikkusele ning on leitud, et kehamassiindeksi suurenedes rasestumise määr langeb lineaarselt.

Uuringute järgi esineb ülekaalulistel naistel ka rohkem raseduste katkemisi.

Annuse sõnul soovitavad britid näiteks lükata naistel kehamassiindeksiga üle 35 viljatusravi edasi ja alandada kõigepealt kaalu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles