Udmurdi köök: maitsev ja tervislik toit oma aiast ja loodusest

Kairi Oja
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Udmurdimaa. Haned taluõuel.
Udmurdimaa. Haned taluõuel. Foto: Aivar Ruukel

Käesolev sügis pakub võimalust kasutada toiduks värskeid köögivilju ja metsaande, mistõttu on paras aeg ammutada inspiratsiooni Udmurdimaa köögist, kus kasutatakse toiduks rohkelt kohalikke aedvilju ja metsasaadusi.

Udmurtide toit on maitsev ja tervislik. Kohalikest marjadest ja viljadest valmistatakse rohkelt mahlasid, kisselle, souste ja kalja.

Paljude lihatoitude juurde pakutakse lisandina lodjapuumarju. Väga vanad traditsioonid on jahust ja tangainetest toitude valmistamisel.

Üks tuntuimaid roogi on udmurtide juures pirukad perepetšid.

Udmurdimaal teab igaüks, mida kujutavad endast ühed korralikud perepetšid.
Udmurdimaal teab igaüks, mida kujutavad endast ühed korralikud perepetšid. Foto: Aivar Ruukel

Udmurdi perepetšid

Tainas

- 2 muna

- 2,5 dl vett

- 2,5 dl rukkijahu

- 2,5 dl nisujahu

- maitse järgi soola

Täidis

- 500 g keedetud sealiha

- 300 g värsket kapsast

- 100 g sibulapealseid

- 6–10 muna

- maitse järgi soola

- 2 dl lihaleent

Kloppige kaks muna soolaga lahti ning sõtkuge veest ja jahust tainas. Rullige tainas õhukeseks, voolige sellest kausikesed ning asetage küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.

Täidise valmistamiseks ajage keedetud sealiha ja värske kapsas läbi hakklihamasina, tükeldage segusse sibulapealsed ning lisage munad ja lihaleem.

Segage hoolega läbi ning täitke sellega tainast kausikesed. Pange 5–20 minutiks ahju küpsema. Küpsenud perepetše määrige sulavõiga.

Rohkesti kasutatakse Udmurdimaal odra-, nisu- ja tatrajahu. Viimasest valmistatakse mitme erineva retsepti järgi pliine.

Liha kasutavad udmurdid kas värskelt või soolatult. Ka kala söödi kõige rohkem keedetult.

Aedviljade kõrval on tähtis osa seentel ja metsamarjadel. Marjadest korjatakse kõige rohkem vaarikaid, maasikaid ja murakaid.

Nii marjad kui seened – kõik loodusest leitav – on Udmuritas au sees.
Nii marjad kui seened – kõik loodusest leitav – on Udmuritas au sees. Foto: Aivar Ruukel
Seened ja marjad on Udmurdi köögis alati omal kohal.
Seened ja marjad on Udmurdi köögis alati omal kohal. Foto: Aivar Ruukel

Udmurtiast on pärit ka kõikvõimalike täidistega pelmeenid, mida süüakse tähtpäevadel ja pühade ajal.

Udmurdi pelmeenid

 Lamba-, sea- ja loomaliha tükeldatakse ja aetakse koos sibulaga läbi hakklihamasina. Liha segatakse hoolikalt, lisatakse sool ja pipar, suhkur ning 1 1/2 klaasi vett, samuti 2 muna.

Taigna valmistamiseks võetakse umbes 330 g jahu, 1–2 muna, 125 g vett, soola maitse järgi. Valmistatakse tihke taigen, millest vormitakse klaasi abil rattakesed.

Üks tainapool kaetakse täidisega, teine keeratakse täidisele peale. Servad vajutatakse kinni ja pelmeenid viiakse külma kohta.

Kohe algav september on käesoleval Euroopa kultuuripärandiaastal rahvuskultuuride kuu ning hea võimalus Eestis elavate erinevate rahvuste toitude valmistamiseks ja nautimiseks.

Allikas: Ljudmila ja Aivar Ruukel, soome-ugri kokaraamat

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles