Naise nägu reedab lapsesoovi

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Šotimaa St. Andrewsi ülikooli psühholoogid avastasid, et naissuguhormooni ehk östrogeeni kõrge tase ning ka naiselikud näojooned on seotud sellega, kui palju lapsi soovib naine saada. 

Ajakirjas Hormones and Behavior avaldatud uuring näitas ka, et meestele võivad teatud kindlat tüüpi naiste näod rohkem meeldida seepärast, et neil naistel on tõenäoliselt suurem soov lapsi saada, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Seni oli emaks saamise soovi pigem seostatud naiste kõrge meessuguhormooni ehk testosterooni tasemega.

Uuringu autorid analüüsisid östrogeeni tasemeid 18-21 aasta vanustel noortel naistel, kes olid eelnevalt vastanud emaks saamisega seotud küsimustele. Nad avastasid, et rohkem lapsi soovivate naiste östrogeenitasemed olid kõrgemad kui vähem lapsi soovivatel naistel.

«Naistel on ideaalse pere suurusest erinevad arusaamad, osa tahab näiteks nelja, osa aga ainult ühte last. Meile tuli aga üllatusena laste saamise soovi ja hormoonitaseme vahelise seose tugevus, sest soovitavat laste arvu mõjutavad ka väga paljud sotsiaalsed ja kultuurilised muutujad,» selgitas uuringut juhtinud psühholoog Law Smith. Siiani oli sellise tugeva seose olemasolu täheldatud ainult erinevate loomaliikide puhul.

Smithi sõnul ei väida nad, et emaks saamise juures on kõik seotud östrogeenitasemega, sest seda mõjutavad ka isiklikud kogemused, sotsiaalne taust, kasvatus ning muud sotsiaalsed ja kultuurilised tegurid.

Teadlaste korraldatud teine eksperiment näitas, et tahtmine emaks saada on seotud ka näojoontega - rohkem lapsi saada soovinud naiste nägusid peeti naiselikumaks (väiksem lõug ja nina, suuremad silmad ja huuled). Üldiselt peavad mehed naiselike nägudega naisi ka kõige veetlevamaks.

«Evolutsiooni seisukohalt lähtudes tähendab see, et kui naise näojooned väljendavad emaks saamise sooviga seotud külge ja selle aluseks olevat viljakust, siis võib perekonna lõplikku suurust mõjutada see, mida mehed atraktiivseks peavad,» rääkis Smith.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles