Viis toitu, mis teevad juuksed ja küüned tugevaks (1)

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Nils Weymann / PantherMedia / Scanpix

Nii juuksed kui küüned koosnevad suures osas keratiinist, mistõttu tuleb nende tervise nimel piisavalt valke süüa.

Greatist soovitab süüa valgurikkaid sööke, mis tulevad kasuks nii juuste kui küünte välimusele ja tervisele.

Kana

Kanaliha ei ole gurmaani meelest midagi erilist, kuid juustele ja küüntele on see väga hea söök, sest selles on palju valke ning rauda. Valgurikas toit on vajalik keratiini tootmiseks, kuid ka raud on tähtis – rauapuuduse tõttu kannatavad nii juuste kui küünte välimus.

Tofu

Kuna taimetoitlased kana ei söö, tuleb neil valida taimne alternatiiv, milleks sobib hästi tofu. Tofus on sarnaselt kanaga palju valku ja rauda, kuid lisaks on see soodne ning seda on lihtne oma maitse järgi valmistada.

Läätsed

Kaunviljad on alati heaks valguallikaks ja erilist kiitust väärivad läätsed. Need on samuti heaks valgu- ja rauaallikaks nii taimetoitlastele kui segatoidulistele, kes võiksid vahel läätsedega asendada liha nii burgeri vahel kui ka näiteks Bolognese kastmes.

Munad

Juuste tervisele on väga oluline ka B-vitamiini biotiin, mida leidub nii juustes kui küüntes ning mis määrab ära, kui paksud juuksed on. Õnneks on biotiini väga paljudes toitudes, mistõttu ei maksa karta, et selle puudus kergesti tekiks. Küll aga tasub süüa biotiinirikast munakollast neil, kes tahavad oma juuste ja küünte tervise eest rohkem vaeva näha.

Piim

Jah, ka täiskasvanud võiksid piima juua. Kas või selleks, et hoolitseda oma luude tervise eest. Peale kaltsiumi on aga piimas ka palju valku, mida juuksed ja küüned hädasti vajavad.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles