See muusikastiil aitab enne uinumist südame tervist parandada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Wavebreakmedia ltd

Teadlased on avastanud, et teatud liiki muusika enne uinumist mõjub positiivselt sinu südamele ja üldisele heaolule.

India teadlased tegid katse mõistmaks, kuidas erinev muusika mõjutab enne uinumist ärevuse taset ja üldist heaolu. Euroopa Kardioloogide Kongressil tutvustati uurimuse tulemusi, kust selgus, et südame heaolule mõjub õhtune joogamuusika.

Uuringu raames oli vaatluse all 149 hea tervisega inimest, kelle keskmine vanus oli 26. Osalejad magasid teadlaste pilgu all kolm ööd. Esimesel õhtul lasti osalejatele enne magamist rahulikku meditatsioonimuusikat (nn joogamuusikat), teisel keskmise rütmikiirusega poppmuusikat ning kolmandal õhtul uinusid osalejad ilma muusikata. 

Teadlased mõõtsid osalejate südamerütmi viis minutit enne muusikat või vaikuse algust, kümme minutit muusika kuulamise ajal ning viis minutit pärast muusika laskmist. Südametöö varieeruvus suurenes joogamuusikaga, vähenes poppmuusikaga ning püsis muusikata sama. Ärevuse tase aga langes joogamuusikat kuulates ning tõusis oluliselt poppmuusika saatel, kirjutab Independent. 

Uurimuse üks eestvedajatest doktor Naresh Sen selgitab, et tulemused viitavad, et rahulik meditatsioonimuusika aitab hoida südame terve ning parandab üleüldist enesetunnet. Taolist muusikat kasutatakse ka erinevates teraapiates ning nüüd sai nende kasutamine ka teadusliku tõestuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles