Gurmeetooraine otse Eesti loodusest: kuidas süüa mustjuurt?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustjuur.
Mustjuur. Foto: J. Sierpniowka / PantherMedia / Scanpix

Tippkokk Peeter Pihel toob Tallinki uuest Nordic menüüst välja väärtuslikke ja huvitavaid Eesti pinnal kasvavaid ande, mis võiks märksa sagedamini leida tee eestlaste toidulauale. Üks neist on mustjuur, mis on tõeline delikatess.

Mustjuur on mõnusa pähklise maitsega juurikas, mis kasvab eelkõige liivasel pinnasel. Välimuselt meenutab mustjuur musta porgandit. Õhukese koorega juurikas on seestpoolt tihe ja valget värvi ning eritab lõigates ohtralt piimmahla. Seetõttu tasub seda koorides kanda alati kindaid, sest muidu on käed piimast pruunid.

Eriti hästi sobib juurikas diabeetikute toidumenüüsse, kuna sisaldab endas palju inuliini, mis aitab vere glükoosisisaldust stabiilsena hoida.

Mustjuur on suurepärane talvine köögivili, mis sobib söömiseks nii toorelt salatites kui ka kuumtöödeldult hautades või röstides.

Juurika keetmine aitab koorel hästi eralduda. Toorelt koorituna tuleb mustjuurt sidrunimahla või äädikaga üle piserdada, nii on võimalik vältida juurikale tumedama varjundi tekkimist.

Eriti mõnusa meki saamiseks võiks mustjuurt röstida. Selleks tuleb mustjuur koorida, lõigata sellest suupärased viilud ning asetada 20 minutiks ahju 180 kraadi juures. Maitseks raputa peale veidi soola ja pipart ning piserda õrnalt üle oliiviõliga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles