Gurmeetooraine otse Eesti loodusest: mida teha lõhnava madaraga?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paiseleht (Tussilago farfara) ja lõhnav madar (Galium odoratum).
Paiseleht (Tussilago farfara) ja lõhnav madar (Galium odoratum). Foto: Wild Wonders of Europe / Wothe / 1

Tippkokk Peeter Pihel toob Tallinki uuest Nordic menüüst välja väärtuslikke ja huvitavaid Eesti pinnal kasvavaid ande, mis võiks märksa sagedamini leida tee eestlaste toidulauale. Üks neist on lõhnav madar.

Tugeva ja magusa lõhnaga 10-30 sentimeetri kõrguseks kasvav lõhnav madar on kattetaim, mis kasvab suurel alal ning peamiselt niisketes metsades lehtpuude või põõsaste varjus. Varem lõhnava varjulille nime all tuntud taim õitseb mais-juunis koos valgete, sirelile sarnanevate õitega.

Madara lõhn sarnaneb teekummelile, vanillile ja magusmandlile, kusjuures värskena on taime lõhn märksa õrnem kui kuivatatult. 

Kuivatatuna on lõhnav madar omapärane taim, mida tasub köögis kasutada ennekõike erinevates magustoitudes, kus mängus on piimatooted – just piimas või koores leotades tuleb selle maitse väga hästi välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles