Erguta oma immuunsüsteemi 24 tunniga

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Olga Sergeeva / PantherMedia / Scanpix

Toitumisterapeut Hannah Braye jagab lihtsaid nippe, kuidas oma immuunsüsteemi 24 tunni jooksul ergutada ja väikeste sammude abil parem tervis tagada.

Hommik

Hommikut tuleks alustada leige sidrunivee joomisega. Laialt levinud soovitus mõjub hästi seedimisele ja aitab organismil päeva alustada. Sidrun sisaldab ka C-vitamiini, mis toetab immuunsüsteemi tööd.
 

Võta probiootikume

Probiootikumid on immuunsüsteemile kasulikud, sest aitavad vitamiinidel ja mineraalidel paremini imenduda, ennetavad seedimisprobleeme ja kõhulahtisust.

«Rohkem kui 70 protsenti meie immuunsüsteemile olulistest bakteritest asuvad soolestikus ja sellepärast on hea neid probiootikumidega toetada,» sõnab Braye.
 

Keskpäev

Keskpäeval söö värvilist lõunasööki. «Erinevad värvipigmendid puu- ja köögiviljades sisaldavad erinevaid kasulikke aineid,» räägib Braye. «Näiteks oranžid puuviljad ja köögiviljad on kõrge beetakaroteeni sisaldusega, mis aitab organismil moodustada A-vitamiini. Lillat värvi viljad sisaldavad flavonoide, mis tugevdavad veresooni,» annab toitumisterapeut soovituse.

Kuna immuunsüsteem vajab korrapäraseks toimimiseks erinevaid vitamiine ja mineraalne, on vikerkaare värvides toitumine oluline.
 

Tee jalutuskäik

Tervisliku lõunasöögi juurde kuulub ka väike jalutuskäik. On lihtne jääda lõunat sööma arvuti taha, aga tuleb meeles pidada, et lisaks seedimisele, pole see hea ka immuunsüsteemile.

Jalutuskäik värskes õhus langetab kortisooli taset ja aitab püüda D-vitamiini.
 

Pärastlõuna

Pärastlõunal tabab meid tihti kerge uimasus, nii et on tavaline sirutada käsi millegi suhkruse järele. Parem valik on proteiinirohke snäkk. Proteiin mõjub hästi veresuhkrule ja on kasulik ka immuunsüsteemile.

Head proteiinirohked snäkid on näiteks ilma soolata pähklid, seemned, keedetud munad, köögiviljapulgad hummusega ja chia-seemnetega puding.
 

Ära unusta trenni

Trenni mahutamine ajakavasse võib osutuda keeruliseks. Paljud inimesed tunnevad, et kõige parem on trenni minna otse pärast tööd, sest siis oled veel tegutsemise lainel.

Õhtu

Õhtul tasub vältida väga hilist söömist, sest see mõjub halvasti nii seedimisele kui ka unekvaliteedile.

Uuringud on näidanud, et 12-16 tunnine paus söömises võib mõjuda tervisele mitmes aspektis hästi. Näiteks toetab ta organismi võimekust taastada ja moodustada uusi rakke.
 

Mine varakult magama

Magamine ja immuunsüsteem on omavahel tihedalt seotud. Tehti katse, kus selgus, et korraliku ööune maganud äsja vaktsineeritute organismid moodustasid rohkem antikehasid kui vähese unega katsealustel osalejatel.

Pikad vähese unega perioodid mõjuvad organismile koormavalt. Heale unele aitab kaasa helendavate ekraanide vältimine vähemalt tund aega enne magama jäämist. Samuti võib katsetada magneesiumisoolaga vanni või enne uinumist raamatu lugemist.

Allikas: DailyMail

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles