Kaalulangetustrend, mille eksperdid soovitavad kohe ära unustada

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Söö parem päris toitu.
Söö parem päris toitu. Foto: Francesco Maltinti / PantherMedia / Scanpix

Rasvumine on heaoluriikides suur probleem ja kaalulangetamine on suur äri, millest paljud püüavad kasu lõigata. Seetõttu on turule ilmunud mitmesuguseid tooteid, mida reklaamitakse kui imepäraseid vahendeid kaalu alandamiseks. Selle heaks näiteks on toiduasenduskokteilid.

Toiduasenduskokteilid või -smuutid on mõeldud neile, kel on väga kiire elustiil, kuid kes peavad oluliseks mitmekülgset söömist ja tahavad kiirelt ühe joogiga kõik vajaliku kätte saada. Kuna need on väga mugavad, ootavad neilt imetegusid ka inimesed, kes tahavad kaalust alla võtta, kirjutab Hello Healthy.

Paraku on neil jookidel üks suur miinus. Võrreldes päris toiduga ei ole need nii nauditavad ja rahuldavad kui maitseküllane päris söök, mida saab hammustada ja närida. See on aga kaalulangetuse seisukohalt väga oluline aspekt. «Toiduasenduskokteilid võtavad söömise rõõmu ära, sest need juues lastakse kalorid endale teadvustamata kõrist alla,» selgitab toitumisnõustaja Sharon Zarabi.

«Kuigi need sisaldavad õiges vahekorras valke, rasvu ja süsivesikuid, on neis väga vähe kiudaineid,» lisab ta. Pealegi peab silmas pidama, et vedelikud läbivad seedesüsteemi kiiremini kui tahke toit, mis tekitab paremini täiskõhutunde ja mille seedimine aitab ka vähesel määral kaloreid põletada.

«Tahket toitu süües peab keha närimisele ja seedimisele kulutama rohkem energiat kui kulub vedelikku juues. Kui regulaarselt tarbida vaid vedelat toitu, siis väheneb toidu termiline efekt, mis mängib oma rolli selles, kuidas ainevahetus pikemas plaanis toimib,» selgitab Zarabi, et kui toiduasendus-shake on kehale seedimiseks «liiga lihtne», kulutad kokkuvõttes vähem kaloreid.

Üldiselt saab keha Zarabi sõnul söögist vajalikud toitained paremini kätte kui toidulisanditest, mistõttu ei pruugi see üks jook päris sööki hästi asendadagi. Toitumisnõustaja soovitab vältida kaalulangetustooteid, mis sisaldavad aineid, mida sa ei oska välja lugeda, ning eelistada tavalisi sööke. Söö näiteks kiirel ajal hoopis kaks keedumuna ja üks õun või kausitäis kaerahelbeputru, millesse on lisatud lusikatäis maapähklivõid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles