Taimetarga ideenurk: kuidas astelpaju süüa ja mida sellest valmistada?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaerapuder astelpajumarjadega.



am/FOTO ARVET M
Kaerapuder astelpajumarjadega. am/FOTO ARVET M Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Eriti kasulik on süüa vähemalt septembris ja oktoobris palju astelpaju, et koguda jõudu pimedaks talveks ja olla vastupidav viiruste lainele, mis paratamatult saabub. Alustada tuleks mõnest marjast päevas, aga teha seda regulaarselt, juba paarkümmend marja päevas annab vajaliku toonuse. Üksainus mari on C-vitamiini sisalduse poolest võrdne apelsiniga.

Astelpajust saab valmistada lisaks sügavkülmas hoidmisele ka mahla, kõikvõimalikke hoidiseid, mett, teed, tõmmist, erinevaid toite. Lisada võib marju salatitele, magustoitudele, jäätisele, smuutile - paljude toitude kaunistuseks ja maitseks.

Marjadega samaväärsed on lehed, neist võib valmistada tõmmist või teed. Selleks tuleb valada väikesele kogusele marjadele ja lehtedele keeva vett, lasta tõmmata ja juua.

Astelpajujahu

Mahla pressides jääb üle seemnetest ja kestadest koosnev mass, mida võib ahjus kuivatada ja millest saab valmistada astelpajujahu. See sobib hästi lisamiseks nii smuutisse kui küpsetistesse, annab maitsenüansi ja lisab väärtust.

Astelpajuõli

Lisades kuivatatud kestade ja seemnete massile mahult poolteist korda rohkem taimeõli, saab kodustes tingimustes kätte astelpajuõli. Õli valmib toatemperatuuril 2-3 nädalaga, aeg- ajalt tuleb segada ja lõpuks kurnata.

Värskendav jook

1 klaasi vee sisse panna 4 sl purustatud marju või 2 sl pressitud mahla, soovi korral lisada suhkrut või mett.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles