Uuringu kohaselt kaotavad lapsevanemad lapse üle kontrolli selles vanuses

Angela Blumkvist
, Sõbranna.ee tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Wavebreakmedia ltd

Mida vanemaks saab laps, seda keerulisem on teda kontrollida. Enam pole ülevaadet lapse sõpruskonnast ega toitumisharjumustest. Uue uuringu kohaselt tunnetavad vanemad kontrolli kadumist just selles eas.

Vitabiotics’ Wellteen tegi uuringu, millest selgus, et vanemad kaotavad enda lapse tegevuste ja valikute üle kontrolli võsukese varajases teismeeas. Täpsemalt siis, kui laps saab 13-aastaseks. 

Uuringu raames küsitleti 2000 teismelise (vanuses 13–18) lapsevanemat, kellest 60 protsenti tundis, et on kaotanud oma lapse üle kontrolli. Neli lapsevanemat kümnest tunneb muret laste söögi- ja joogivalikute pärast, 43 protsenti leiab sageli keelatud kiirtoidu või magusa pabereid lapse toast või koolikotist. 

39 protsenti lapsevanematest tunnistas, et neil pole ülevaadet, kellega nende laps suhtleb või millises seltskonnas ringi liigub, kirjutab Independent. Pea iga kümnes vanem usub, et lapse iseseisvumine ja tema kontrollimise vähenemine peab algama juba kümnendast eluaastast. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles