Kuidas aeg meid õnnelikuks teeb?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Õnne valemi otsingud ulatuvad vähemalt sajandite-tagusesse aega. Nagu ka meie lakkamatu usk, et kui toimime õigesti, siis saame õnnelikuks. Uuring pealkirjaga «Kui raha sind õnnelikuks ei tee, siis võta aega» läheneb teemale aga värske pilguga.

Autorid leiavad, et õnn on inimeste valikute tagajärg. Mida saab selleks teha, et õnnelikum olla? Nende vastus on üllatavalt lihtne: kasuta oma aega targasti, vahendas stanford.edu.

Uuringute põhjal pandi kokku alljärgnevad viis printsiipi, kuidas aega kulutades õnnelikuks saada.

Veeda aega õigete inimestega

Kõrgemail tasemel õnn on seotud sümpaatsete inimestega koosviibimisega. Sotsiaalselt siduvad tegevused – nagu pere või sõpradega aja veetmine – moodustavad kõige õnnelikuma osa päevast.

Samas on ka töö väga oluline element: ülemuste ja kolleegidega aja veetmine kipub küll seostuma õnnetusega, kuid kaks kõige määravamat tegurit inimeste üldise õnne juures on see, kas neil on tööl «parim sõber» ning see, kas neile meeldib oma ülemus.

Kuluta aega õigetele tegevustele

Teatud tegevused annavad energiat, samas kui teised seda nõuavad. Et õnnelikum olla, tuleks igal võimalusel väsitavaid tegevusi vältida. Loomulikult tuleb arved ära maksta, tualettruum puhtaks küürida ning vahel on päeva üle elamine tõeline väljakutse.

Kuid inimesed peaksid veetma aega nii, et ei tekiks tungi mõelda, mida nad samal ajal parema meelega teeksid. Otsustades, millele pühendada järgmine tunnike, küsi endalt: «Kas selle väärtus, mida praegu teen, kasvab aja jooksul?» Seda tehes on tõenäolisem, et käitud viisil, mis aitab sul ka tegelikult õnnelikumaks saada.

Naudi kogemusi ilma neile aega kulutamata

Uuringud on näidanud, et naudingu kogemise eest vastutav aju piirkond aktiveerub ka millelegi nauditavale mõeldes – nagu lemmikveini joomisele või sportautoga sõitmisele. Kusjuures vahel naudivad inimesed tegevuse ootust rohkemgi kui tegevust ennast.

Lühidalt öeldes kinnitavad uuringud, et meil on sama hea – kui mitte paremgi – kogemusi ette kujutades, ilma neile aega kulutamata. Niisiis, õnnelikuma elu nimel veeda aega unistades.

Pikenda enda aega

Erinevalt rahast on aega piiratud koguses. Kellelgi ei ole rohkem kui 24 tundi ööpäevas. Ajanappuse ja selle väärtuse vahel on pöördvõrdeline seos – vähene aeg tundub väärtuslikum ning mida väärtuslikum aeg on, seda napimalt tundub seda olevat.

Õnnelikkuse kasvatamiseks on seega mõistlik keskenduda sellele, mis on siin ja praegu, kuna uuringute andmetel näib olevikule mõeldes aeg mööduvat aeglasemalt. Sügavalt hingamisel on sama efekt.

Tea, et õnn muutub aja jooksul

Vanuse kasvades kogeme õnne erinevalt. Noored inimesed tajuvad õnnena pigem põnevust, samas kui vanemana peetakse õnneks tõenäolisemalt rahu. Seega arvesta, et otsused, mis näivad praegu õnnelikuks tegevat, ei pruugi pikas perspektiivis maksimaalset õnne tuua.

Kuigi õnne tähendus aja jooksul muutub, peaksid lubama endal olenevalt perioodist aega erinevalt kasutada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles