Suur osa fertiilses eas naistest on ülekaalulised

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Möödunud aasta Eesti täiskasvanud rahvastiku tervisekäitumise uuringu järgi on fertiilses eas naiste hulgas päris palju ülekaalulisi (kehamassiindeks üle 25): 16-24-aastaste seas 15,7 protsenti, 25-34-aastaste seas 24,1 protsenti ja 35-44-aastaste seas ligi pool ehk 45 protsenti, vahendab med24.ee.
 

Lääne-Tallinna keskhaigla naistekliiniku naistearst Liisa Annus nentis, et normaalse reproduktiivse funktsiooni ja rasestumise toimumiseks on naise organismis vajalik teatud minimaalne keha rasvaprotsent.

Ent samas võib ka normist kõrgem rasvasisaldus põhjustada tsüklihäireid, infertiilsust, raseduste katkemist ja komplikatsioone näiteks kunstlikul viljastamisel. 



Mitmed muutused, mida rasvunud naiste organismis esineb, tekitavad Annuse sõnul probleeme normaalse ovulatsiooni toimumises ja sellest tulenevalt tekivadki raskused rasestumisel.

«On leitud, et piisab isegi juba üle 5-protsendilisest kehakaalu langusest, et taastuks normaalne ovulatsioon,» märkis Annus.

«Kaalulangus tuleks saavutada läbi pikaajalise ja püsiva elustiili muutuse: mõistlik dieet,  õiged söömisharjumused ja piisav füüsiline koormus. Võimalusel võiks patsiendi suunata toitumisnõustaja juurde. Patsienti tuleks nõustada ka teiste oluliste elustiili mõjutavate faktorite nagu suitsetamise, alkoholi tarbimise ja stressi osas,» soovitas ta arstidele.

«Kui kõik konservatiivsed kaalulangetamise katsed ebaõnnestuvad, on näidustatud rasvumise kirurgiline ravi,» lisas Annus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles