Kuidas peita igapäevatoidu sisse rohkem puu- ja köögivilju?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teadagi ei ole köögiviljad alati kõikide lemmikroaks. Kuidas aga muuta igapäevatoidud puu- ja köögiviljarikkamaks, uuris Tervise Arengu Instituudi kampaania raames välja antud ajakiri Köögika kuuelt lihtsalt inimeselt, kes üle kõige maailmas armastavad süüa teha.

Ragne Värk, kes peab kokkama.blogspot.com toidublogi, on suur köögiviljade austaja. Suvel on tema toidulaual koduõues kasvatatud ja hommikuselt turult ostetud köögiviljad.

Ragne lemmikuks on  kodupeenra peet, mida on hea keeta, ahjus röstida või millest valmistada omapärast pestot. Pesto sobib lisandina pea iga toidu kõrvale - võileivamäärdeks, salatisse või liha kõrvale.

Punane pesto:

  • 300 g keetmata peeti
  • 2 küüslauguküünt
  • 1 tl oreganot 

  • soola

  • 25 g Parmesani juustu

  • 1-1,5 dl oliiviõli 

  • 2 spl röstitud päevalilleseemneid* (sobivad ka India või Kreeka pähklid)

Koori peedid ning lõika õhemateks viiludeks või sektoriteks. Aseta need ahjuvormi ja lisa viilutatud küüslauguküüned. Piserda peale veidi õli ning raputa peale oreganot ja soola. Rösti peedisektoreid ahjus 200°C juures (kasutasin grillrežiimi) 40-45 minutit.

Seejärel lase veidi jahtuda. Pane köögikombaini needsamad grillitud peedid ja küüslauguküüned (koos vormis oleva õliga). Lisa riivitud Parmesani juust, seemned ja õli (vastavalt kui vedelat või tihket pestot soovid) ja mikserda kõik ühtlaseks. Ongi valmis.

Elis Toompuu, tuntud ka kui Elis Köögis, armastab ise kartulikrõpsude asemel külalistele pakkuda kurki, paprikat, lillkapsast või porgandit dipikastmes, viinamarju või ananassi sinihallitusjuustuga või näiteks hapukurki meega. Tema sõnul ongi köögiviljade serveerimisel hea nipp lisada viljale midagi tugevamaitselist nagu juust.

Elis soovitab peita köögiviljad lihtsatesse pannkookidesse.

Suvikõrvitsapannkoogid: 

  • 500g suvikõrvitsat
  • 100g feta juustu
  • tubli peotäis värskeid ürte (till, petersell, tüümian, basiilik)
  • 1 sibul
  • 2 küünt küüslauku
  • 2 muna
  • 3 (kuhjaga) spl jahu
  • soola
  • purustatud musta pipart
  • õli praadimiseks

Riivi suvikõrvits jämeda riiviga ja jäta umbes pooleks tunnikeseks sõelale nõrguma. Hiljem võib veel köögipaberiga liigse vedeliku ära patsutada.
Haki sibul ja küüslauk väga peeneks.

Sega kokku feta, suvikõrvits, sibul, küüslauk, munad, hakitud ürdid, jahu  ja maitseained.

Kuumuta pannil õli ning tõsta lusikaga tainast pannile väikesed koogikesed. Prae mõlemalt poolt kuldpruuniks.

Noored ja köögiviljad

Kui täiskasvanule muudab tavalise köögivilja ahvatlevaks salakaval lisand, siis kuidas noortele köögivilju tutvustada?

Toidublogi Ise tehtud. Hästi tehtud. autor Tuuli Mathisen on avastanud, et heaks nipiks on köögiviljad supi sisse peita. Püreesupina süüakse selliseid vilju, mida taldrikule pannes on noortele ja lastele mõnikord keeruline pakkuda - maapirnid, porgandid, lillkapsad, pastinaagid, kõrvits, mis on kõik magusa maitsega ja väga väärtuslikud köögiviljad.

Ahjus tasub valmistada ka erinevaid täidetud köögivilju. Tuuli Mathiseni lemmikuks on kahtemoodi täidetud paprikad.

Kahtemoodi täidetud paprikad:

  • 1 noaküljega puruks litsutud küüslauguküüs
  • 1 väike tomat (võib lõigata pooleks või jätta terveks)
  • 1 korralik viil mozzarella juustu
  • paar lehte basiilikut
  • 1-2 anšoovisefileed
  • veidi pipart ja soola

Pooiita, puhasta ja täida paprikad. Piserda oliiviõliga ja küpseta nii kaua, kuni roal on küpsenud välimus (umbes pool tundi).

Kollaste paprikate täidis:

  • ricotta’t
  • tükeldatud anšoovist
  • hakitud peterselli ja basiilikut
  • riivitud sidrunikoort
  • soola ja pipart maitse järgi.
  • peale veidi riivitud Parmesani juustu ja oliiviõli

Kõiki koostisaineid võta tunde järgi (nt 200 grammi ricotta tarbeks ca 6 anšoovisefileed, poole sidruni koor, soovi korral 1-2 küüslauguküünt, peotäis basiilikut ja peterselli jne. Eksida ei ole võimalik).

Küpseta samuti seni, kuni paprikatel on küpsenud välimus.

Mari-Liis Iloverile, toidu blogi Siit Nurgast ja Sealt Nurgast autorile, meeldib valmistada Itaaliapärast värvilist suppi, mida on lihtne ka Eesti köögiviljadest valmistada ning mis oma pilkupüüdva välimuse poolest meelitab ka lapsi sööma: Kahevärviline köögiviljapüreesupp peedist ja kõrvitsast:

Peedisupp:

  • 400 g keedetud või küpsetatud peeti
  • 1 õun
  • 2 küüslauguküünt
  • 1 tl jahvatatud vürtsköömneid (cumin)
  • peotäis värsket koriandrit
  • õli
  • soola, pipart

Riivi õun ja peet, lõika küüslauk viiludeks. Vala potipõhjale veidi õli ja kuumuta peeti-õuna-küüslauku segades 5 minutit. Lisa veidi vett (lisa vähehaaval max 2 dl, supp peab jääma paks, kreemjas) ja keeda 10 minutit.

Lisa hulka jahvatatud vürtsköömned ja hakitud koriander. Maitsesta soola ja pipraga. Püreeri. Blenderiga saab ilusa ühtlase kreemise tulemuse. Kui tarvis, lisa veel kuuma vett.

Kõrvitsasupp:

  • 500 g kõrvitsa viljaliha või 6 dl kõrvitsapüreed
  • 1 kartul
  • 1 porgand
  • 1 sibul
  • 1 tl kaneeli
  • 1 tl jahvatatud ingverit
  • õli
  • sool
  • veidi vett

Tükelda kõrvits, kartul, porgand ja sibul. Vala poti põhja veidi õli ja kuumuta köögivilju õlis 10 minutit. Ära pruunista! Vala peale veidi vett - max 1 dl, kõrvitsast tuleb üsna palju vett.

Ka kõrvitsasupp peab jääma paks ja kreemjas, seega ole vee lisamisega ettevaatlik, aga samas kõrbema ei tohi ka lasta. Keeda, kuni köögiviljad on pehmed: 20-30 minutit. Sega juurde kaneel ja ingver, maitsesta soolaga. Püreeri. Vajadusel lisa veidi kuuma vett.

Ja nüüd fun part: serveerimine!

Vala kõrvitsasupp taldrikusse ja tõsta peedisupp taldriku keskele. Joonista lusika otsaga spiraalseid ringe seest väljapoole. Võid suppi kujundades lasta fantaasial lennata!

Köögiviljad talvel

Kui turult enam värskeid vilju ei saa, siis kuidas jätkata köögiviljatoitude valmistamist?

Elis korjab suvel sügavkülma marju täis ning külmemal ajal kasutab neid hommikuti pudru, kohupiima ja müsli sees. Piret Hanson toidublogist Puhas Rõõm õpetab, et kuna talveks köögiviljade vitamiinisisaldus seismisega väheneb, siis et allesjäänuid mitte hävitada, tuleks vältida viljade keetmist.

Piret soovitab porgandit, kaalikat, peeti ja kõrvitsat pigem röstida. Kuigi see tundub keerulisem kui keetmine, siis tegelikult pole seal muud kunsti, kui köögiviljad pesta, koorida ja viilutada, valada peale veidi oliiviõli ning pista ahju.

Kätrin Maidla, blogi Kätrini Kokkamispäevik autor on pikkade talvedega õppinud köögiviljade vitamiine menüüs hoidma valmistades ja purki pannes kaheksast viljast tehtud tomatikastet.

Kaste sobib nii makaronidele, lasanjeplaatide vahele või supipõhjaks. Suurest viljade arvust ei tasu ehmatada, Kätrin kinnitab, et ükski maitse esile ei tungi ja seda söövad ka need, kes sellerit või porgandit ei armasta.

Kaheksa vilja tomatikaste:

  • 4 suurt sibulat
  • 4 küünt küüslauku
  • 6 sellerivart
  • 4 keskmist porgandit
  • 2 väikest suvikõrvitsat
  • 4 punast paprikat
  • 1 kg kõrvitsat
  • 4 kg tomateid
  • pool klaasi vett
  • maitse järgi meresoola, musta pipart
  • 4-5 spl suhkrut
  • 1-2 spl kanget äädikat
  • 5 spl õli

Puhasta ja lõika sibulad poolkuudeks. Haki küüslauk peenikeseks. Viiluta sellerivarred, riivi porgandid ja suvikõrvitsad jämeda riiviga, lõika paprika tükkideks, poolita tomatid, tükelda kõrvits.

Laota kõrvitsatükid ahjuplaadile ning küpseta 180-kraadises ahjus 30 minutit. Lase natuke jahtuda ning püreesta seejärel blenderis ühtlaseks.

Samal ajal vala poti põhja õli, lisa külmale õlile sibul, küüslauk ja 3 tl meresoola ning kuumuta keskmisel kuumusel aegajalt segades umbes 10 minutit, kuni sibul on klaasjas. Lisa seller, porgand ning paprika.

Hauta 5 minutit, misjärel lisa suvikõrvits, poolitatud tomatid ja vesi. Tõsta kuumust ning keeda pidevalt segades 10 minutit. Keera kuumus madalaks ning lase kaane all aegajalt segades tund aega haududa.

Tunni möödudes lisa kõrvitsapüree ning maitsesta kaste soola, pipra, suhkru ja äädikaga. Maitse nõuab natuke timmimist - arvesta soola-pipra lisamisel sellega, milleks hiljem kastet kasutama hakkad.

Lase uuesti keema tõusta, keeda kõrgel kuumusel 5 minutit, eemalda seejärel pott tulelt ning jaota puhastesse purkidesse, kaaneta, jahuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles