«Ma ei tea, kuidas ta seda teeb» - ameerikalikult naljakas, ent eluline

Esme Kassak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sarah Jessica Parker
Sarah Jessica Parker Foto: AP/Scanpix

«Ma ei tea, kuidas ta seda teeb» Sarah Jessica Parkeriga eesotsas tõotab filmitutvustuse järgi komöödiat ja annab justkui lubaduse ka vastuseid anda, kuidas ta seda siis teeb ehk peret ja tööd ühendab, ent mõjub ülepingutatult naljakana.


Tegelikult võib film tunduda naljakas üksnes vallalistele, kuna ekraaniloos kipub suurem osa asju fondihaldurina töötaval peategelasel Kate Perryl suure fiaskoga lõppevat, uskumatult koomiliselt või siis hoopis õnnetult välja kukkuma.

Kui vihmakilet kärule peale seades käekott tuule käes lendu läheb ja siis tagasi alla kukub, pole palju puudu, et see suur, kõiki hädapäraseid asju sisaldav sumadan lapsele pähe maanduks.

Naljakas?

Pidevalt komandeeringus ja ületunde tegev ema ei tea suurt midagi oma veidi üle aastase poja arengusammudest. Draama. Ühel tähtsal ärikohtumisel sügab Kate kogu aeg pead, sest on saanud lapselt tingud. Taas üks naljakoht.

Siiski, filmi lõpp on juba märksa inimlikum. Võib välja lugeda, et just enda tõestamine tööalaselt annab peategelasele julgust ennast kehtestada ja nõuda komandeeringut tõotav nädalavahetus vabaks põhjusel, et sajab lund ja ta on lubanud tütrega lumememme teha.

Filmiga samaaegselt tuli välja ka raamat «Kuidas ta seda suudab?», ent kuna pereinimesena, kes samuti üritab aeg-ajalt žongleerida töö ja pere vahel, ei tundu selliste asjade üle naljaviskamine kuigi äge, arvasin esialgu, et filmiannusest peaks piisama.

Tegelikult tekitas kinost saadud elamus uudishimu, kuidas raamatus see kõik välja mängitud on. On see inimlikum? On sealt midagi õppida? Kas tõesti on ta nii suur kobakäpp?

Raamat on kergelt haaratav nagu filmgi, seda võib pärast filmi vaatamist hakata lugema kas või keskelt, aga pakub tänu erinevatele dialoogidele märksa inimlikumat pilti Kate’i perest, tema suhetest ja ootustest.

Paremini joonistub välja ka tema abikaasa isik ja seegi, mis teda paneb peaaegu et libastuma (äri)suhtes Jack Abelhammeriga (filmis Pierce Brosnan). Raamatu ja filmi vahel võib leida ka mõningaid lahknevusi tegelaste ja sündmuste osas, mille võib ilmselt kanda filmi piiratud aja arvele, et paremini mõned olulisemad seigad välja mängida.

Ent isegi Kate’i üks olulisemaid otsuseid seoses tööga erineb linaloost ja raamatust võib leida veel vähemalt ühe põneva sündmustejada, mis pole filmi mahtunud. Kaante vahele jõudnud lugu on ühtviisi humoorikas kui ka väikest psühholoogilist sisevaadet pakkuv – mis toimub ühe naise peas, kui ta üritab kõikides eluvaldkondades järjel püsida.

Film

Komöödia «Kuidas ta seda suudab?» kinodes 23. septembrist. Lavastaja Douglas McGrath. Osades Sarah Jessica Parker, Greg Kinnear, Christina Hendricks, Olivia Munn jt

Raamat

Allison Pearson. «Kuidas ta seda suudab?», kirjastus Pegasus, 368 lk. Tõlkija Tiia-Mai Nõmmik

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles