Rasestumisvastane vahend või praktiline lahendus? USA sõjaväes on ka rasedatel oma vorm

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA merejalaväe rasedatele mõeldud tuunika.
USA merejalaväe rasedatele mõeldud tuunika. Foto: Kuvatõmmis

USA õhuvägi avaldas fotod hiljuti heakskiidu saanud alussärkidest, mida imetavad emad saavad oma igapäevase vormi all kanda. Lisaks toodetakse rasedatele eraldi vorme, et ka lapseootel naised saaksid riiki teenida.

Õhuväe uutel särkidel on kaks tooni, et neid saaks erinevate vormidega kanda. Ette on nähtud, et särk topitakse püksi, välja arvatud juhul, kui kantakse õhuväe rasedavormi. Küll aga on imetamissärki kandvatel naistel keelatud seljast võtta vormijakki. Seda tohib teha vaid spetsiaalselt imetamiseks mõeldud ruumides.

Üks Twitteri kasutaja väitis naljaga, et USA armee ei soovi rasedaid naisi teenistuses näha ja raseduse vältimiseks toodetakse kõige inetumaid vorme, mida leiutada on võimalik.

Imetamissärkide projekti hakkas vedama seersant Natalia Wood pärast seda, kui naine kuulis USA armee plaanist toota särgid, mis teevad laste imetamise lihtsamaks. «Üritan rinnaga toitmist normaliseerida, seda mitte enda jaoks, aga kõigi tulevaste põlvkondade nimel,» ütles ta. Woodi sõnul on õhuvägi küll õhuruumi turvaliseks muutmisel liider, aga mõnede teiste asjadega ollakse ajast maha jäänud. 

Vähemalt riietuse osas hoolitseb USA õhuvägi oma ridades teenivate naiste eest juba enne laste sündi. Nimelt on välja töötatud eraldi rasedatele mõeldud välivorm, mis sisuliselt kujutab endast laiema esiosaga vormijakki ning pehmemast ja venivamast materjalist vööosaga pükse. Õhuväelastel on olemas ka rasedatele mõeldud veidi ametlikum teenistusvorm. 

Kui Eestis teenivad naiskaitseväelased paluvad tõenäoliselt raseduse ajaks laost suurema vormi, siis USA õhuväe kõrval on ka sealsete relvajõudude teised harud rasedate eest hoolitsemise südameasjaks võtnud - mõned rohkem, mõned vähem. Osade vormide puhul võib näha praktilist lähenemist ja igati korralikku disaini, aga teistel juhtudel paistab vormiriiete kujundus olevat pärit eelmise sajandi keskpaigast.

Ühte näidet USA armee rasedatele mõeldud vormist demonstreeris oma Twitteri lehel väljaande ABC News heaks töötav Stephanie Ramos, kelle sõnul pole vorm küll kõige kaunim, aga täidab oma ülesannet. 

Naissoost vormikandjate häälekandja Service Women (SWAN) avaldas aga selle aasta alguses pildi armee uutest teenistusvormide kavanditest. Selle juurde lisati ühe SWANi liikme kommentaar: «Uus armee rasedate vorm inspireeris mind mitte paljunema.»

Vormi võib näha alumisel pildil kõige parempoolse naise seljas. Üks teine Twitteri kasutaja väitis naljaga, et USA armee ei soovi rasedaid naisi teenistuses näha ja raseduse vältimiseks toodetakse kõige inetumaid vorme, mida leiutada on võimalik. 

Merevägi

Rasedate eest hoolitseb ka USA merevägi, kus lapseootel naistele on mõeldud mitmeid erinevaid vormikomplekte. 

Rasedatele mõeldud vormid USA mereväes.
Rasedatele mõeldud vormid USA mereväes. Foto: Kuvatõmmis/USA merevägi
Rasedate vormid USA mereväes.
Rasedate vormid USA mereväes. Foto: Kuvatõmmis/USA merevägi

Merejalavägi

Paraku paistab, et USA merejalaväes on rasedatele mõeldud vormi disain pärit Teise maailmasõja päevilt ning vormi osaks olev tuunika ei kannata mingisugust kriitikat. 

USA merejalaväe teenistusvorm rasedatele.
USA merejalaväe teenistusvorm rasedatele. Foto: Kuvatõmmis

Õnneks on merejalaväe rasedate välivorm oluliselt parema väljanägemisega. Merejalaväes on reegliks, et naised võivad rasedavormi kasutusele võtta siis, kui enam tavavormi ei mahu. 

Võimalik on soetada rasedatele mõeldud välivorm ja teenistusvorm, pidulikku vormiriietust pole lapseootel naistele ette nähtud.

USA merejalaväe igapäevane vormiriietus rasedatele naistele.
USA merejalaväe igapäevane vormiriietus rasedatele naistele. Foto: Kuvatõmmis
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles