Kümme põhjust, miks sa töökaaslastele ei meeldi (ja kuidas seda parandada)

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aleksei Ivanov / PantherMedia / Scanpix

Mõned inimesed on meeldivad, sarmikad ja siirad. Teised ei ole.

Kui mõne kolleegiga on väga hea koos töötada, siis teistega on see kahjuks palju raskem. Võib-olla loed seda artiklit, sest oled hakanud kahtlustama, et ka sina ei ole tööl kõige meeldivam inimene. Uuringud näitavad, et tööl osutuvad kõige populaarsemaks usaldusväärsed, motiveeritud, tõsised, otsusekindlad ja töökad inimesed. Ebameeldivateks peetakse neid, kes on ülbed ja manipuleerivad ning kes aitavad halbadel asjadel toimuda.

Inc kirjutab omadustest, mida saab enda juures muuta, et olla parem töökaaslane ja ka lihtsalt parem inimene. Ole enda vastu aus!

Sul on tohutu kontrollivajadus

Ainus, keda tegelikult kontrollida, oled sa ise. Aga sina pingutad selle nimel, et teisi kontrollida, sest oled otsustanud, et sinu eesmärgid, unistused ja arvamused on teiste omadest olulisemad. Nagunii on sel ainult ajutine mõju, sest teiste kontrollimiseks tuleb kasutada võimu, hirmu, autoriteeti või mõnd muud survestamise meetodit – mitte ükski neist pane sind end paremini tundma.

Leia inimesed, kes tahavad minna sinna, kuhu sinagi tahad, ja teha seda, mis sinulgi plaanis. Nad näevad rohkem vaeva, nad naudivad seda rohkem, nende töö toob rohkem edu ja sellega kaasnevad ka paremad isiklikud suhted. Te kõik olete siis õnnelikumad.

Sa süüdistad kõiges teisi

Inimesed eksivad. Alluvad ei vasta alati sinu ootustele. Kaup ei jõua õigeks ajaks kohale. Seetõttu süüdistad sa oma probleemides teisi. Samas oled sa neis hädades otsapidi ka ise süüdi. Võib-olla ei ole sa oma töötajaid piisavalt koolitanud. Võib-olla ei ole sa jätnud töödeks piisavalt varuaega. Võib-olla oled sa nõudnud liiga palju ja liiga kiiresti. Teiste süüdistamise asemel vastutuse võtmine ei ole masohhism, see on just jõustav, sest sa suunad oma fookuse arengule, et järgmine kord parem ja targem olla. Kui sa oled parem ja targem, oled ka õnnelikum.

Sa üritad muljet avaldada

Sa ei meeldi mitte kellelegi oma riiete, auto, ametikoha, tiitli või saavutuste pärast. Need on vaid «asjad». Inimestele võivad need asjad meeldida, aga see ei tähenda, et sina neile meeldid.

Pealiskaudselt võib see küll nii tunduda, aga suhted, millel ei ole suuremat sisu, ei ole ka päris suhted. Siiras sõprus teeb sind õnnelikumaks. Selleks, et tõelisi sõprussuhteid luua, ole lihtsalt sina ise ja ära ürita muljet avaldada.

Sa klammerdud

Kui sa kardad või oled ebakindel, hoiad kramplikult turvalisest ja mugavast kinni ka siis, kui tead, et see ei mõju sulle hästi. Hirmu ja ebakindluse puudumine ei võrdu automaatselt õnnega. Samuti ei tee sind õnnelikuks see, kui hoiad kinni milleski, mida arvad end vajavat. Püüa hoopis seda, mida sa tahad. Isegi kui see ei õnnestu, tunned end paremini juba siis, kui üritad ja liigud soovitu suunas.

Sa räägid teistele vahele

Teiste jutu katkestamine on väga ebaviisakas. Peale selle annab see ka teisele signaali, et sind üldse ei huvita mida tema arvab – sa kuulad teda vaid nii palju, kui on vaja otsustamaks, mida sa ise öelda tahad.

Kui tahad inimestele meeldida, siis kuula ära, mis neil öelda on. Keskendu sellele. Küsi lisaküsimusi, et neist kindlasti õigesti aru saada. Usu, see meeldib inimestele. Ja sulle meeldib see, mis tunde see sinus tekitab.

Sa virised

Sõnadel on võim, eriti sinu enda üle. Probleemide üle vingumine teeb su tuju ainult halvemaks. Kui midagi on valesti, siis ära raiska oma aega kaebamisele, suuna see energia olukorra parandamisesse. Lõpuks pead nagunii midagi ette võtma! Milleks siis venitada, tee seda kohe.

Püüa rääkida vaid sellest, kuidas midagi paremaks teha (isegi kui juttu on sinust endast) ja ära räägi ainult sellest, mis on valesti. Sama tee ka oma sõprade kolleegidega, kui nad sinu õla najale nutma tulevad – aita neil näha positiivset ja oma elu parandada.

Sa kritiseerid

Jah, võib-olla on sul parem haridus. Või on sul rohkem kogemust. Sa oled rohkem näinud, rohkem teinud. See ei tähenda, et sa oled tingimata targem, parem ja läbinägelikum. See tähendab vaid seda, et sina oled sina – ainulaadne, kordumatu sina ise. Täpselt nii nagu ka kõik teised. Ka sinu töötajad.

Kõik inimesed on erinevad: mitte paremad ega halvemad, lihtsalt erinevad. Hinda neid erinevusi ja ära võta neid puudujääkidena. Nii hakkad töökaaslaseid (ja ka iseennast) hoopis teises valguses nägema.

Sa targutad

Kritiseerimise vennaks on Targutamine, nende isa on Hukkamõist. Mida kõrgemale sa karjääriredelil ronid ja mida rohkem saavutad, seda suurema tõenäosusega arvad, et tead juba kõike ja pead sellest kõigile rääkima. Kui sa oled oma teadmistes jäigalt kinni, siis inimesed kuulevad, aga ei kuula sind. See sinu meeleolu ei paranda.

Sa elad minevikus

Minevikutarkused on hindamatud ja kindlasti tuleb oma vigadest õppida. Õppida tuleb ka teiste vigadest, aga seejärel tuleb neist apsudest lahti lasta. Seda on küll raske teha, kõik sõltub su fookusest. Kui juhtub midagi halba, siis võta seda õppetunnina, millest saab tulevikku kogemuse kaasa võtta. Kui keegi teine on eksinud, siis ole tema vastu lahke, andestav ja mõistev.

Minevik on trenn tulevikuks, see ei ole näitaja, kes sa täna oled. Ära jää sellesse kinni. Mõeldes, mis läks valesti, püüa leida võimalusi, kuidas sina ja sind ümbritsevad inimesed saaksid järgmine kord raskusteks paremini valmis olla.

Sa kardad

Me kõik kardame midagi: mis võib juhtuda, mida me ei saa muuta, mida me ei suuda või kuidas teised võiksid meid näha. Lihtsam on kahelda ja oodata paremat hetke, teha eeltööd ja viivitada, et leida muid alternatiive ja mitte tegutseda. Niimoodi mööduvad päevad, nädalad, kuud ja vahel isegi aastad. Aga koos ootamisega lähevad meist mööda ka võimalused oma unistusi täita.

Ära lase hirmudel end tagasi hoida. Mida iganes sa plaanid, mida oled ette kujutanud ja millest unistanud, hakka juba täna pihta. Kui tahtsid oma ettevõtte teha, siis astu see esimene samm. Kui tahad töökohta vahetada, siis astu see esimene samm. Kui tahtsid oma tööpõldu laiendada, siis astu täna see esimene samm.

Ära mõtle oma hirmudele ja hakka pihta. Tee midagi. Tee mida iganes. Vastasel juhul on täna juba möödas. See ei tule kunagi tagasi. Tänane päev on sinu kõige väärtuslikum vara ja ainus asi, mida võiksid veidi karta, on selle raiskamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles