Toitumisnõustaja seitse põhjust, miks palaval ajal kanaliha süüa

Teele Teder
, Toitumisnõustaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mario Pessaris / PantherMedia / Scanpix

Suve suure kuumaga väheneb paljudel söögiisu ja ei taheteta süüa midagi, mis tekitaks kõhus raske tunde. Toitumisnõustaja Teele Teder selgitab, miks kanaliha on ideaalne tooraine suviselt kergete ja tervislike toitude valmistamiseks.

«Aastaid on inimesed tarbinud rohkem loomaliha ning vähem kanaliha, kuid nüüd on see muutumas ja tore on tõdeda, et inimesed mõistavad ühe rohkem kanaliha eeliseid,» märkis toitumisnõustaja Teele Teder. «Suure kuumaga tulevad need eelised aga veelgi rohkem välja, kuigi muidugi alati peab meeles pidama, et kuuma puhul on oluline värsked toorained ikka külmas hoida, et need liiga kiirelt halvaks ei läheks.» 

  1. Kanaliha on kergem seedida

Paljudel kaasneb sealiha seedimisega raskustunne kõhus. Kanaliha on seevastu kerge seedida, sest selles peitub loomalihaga võrreldes tunduvalt vähem küllastunud rasvu, mille seedimiseks läheb kauem aega. 

  1. Kanalihast road valmivad kergelt ja kiirelt

Kanalihaga on ülimalt lihtne kokata ning see valmib alati kiirelt. See tähendab, et palava ilmaga ei pea pikalt kuuma grilli või panni ees passima, sest liha valmib kiirelt. Samuti sobib see väga hästi kiire eluviisiga inimestele, sest pakub võimaluse ka vähese ajaga valmistada endale kodus ise tervislikke ja maitsvaid roogi.

  1. Kanaliha on mitmekülgne

Kanaliha on äärmiselt mitmekülgne ja andestab ka veidi vähem kogemustega kokkadele. Kanaliha sobib sama hästi supi tegemiseks, grillimiseks, praadimiseks, salatitesse, suupisteks, lihtsalt ahjus küpsetamiseks jne. Põnevaid kanalihast retsepte leiab lõputult ning kokkamisel sellega täiesti katastroofilaselt mööda panna on pea võimatu. 

  1. Vähem rasva ja langetab kaalu

Kanaliha rasvasisaldus on umbes 11 protsenti, millest enamus asub nahas. Kui süüa nahata kanaliha, siis on rasvasisaldus lausa kõigest 5 protsenti. Kanaliha aitab kontrollida päevast kalorite tarbimist ning tänu sellele kaalu hoida või langetada, lisaks tekitavad kanalihas olevad madala rasvasisaldusega täisväärtuslikud valgud pikemaks ajaks täiskõhutunde ning aitavad hoida toidusedeli tervisesõbralikuna.

  1. Kõrge valgusisaldus 

Kanaliha kõrge proteiinisisaldus koos vähese rasvaga tähendab, et kanaliha on ideaalne lihaste kasvatamiseks, kaalu alandamiseks või tervisliku kehakaalu säilitamiseks. Lisaks aitab proteiin vältida ka luude hõrenemist.

  1. Kanaliha on puhas ja vaba lisaainetest

Kanaliha kasvatamisel ei või kasutada hormoone ega mingeid muid lisaaineid ning näiteks «antibiootikumideta kasvatatud kana» märki kandvate toodete puhul on lisaks veel garanteeritud, et linnud pole terve oma elu ühegi haigusega kokku puutunud ning nende ravimiseks pole tarvis olnud kasutada antibiootikume.

  1. Kanalha sisaldab seleeni 

Kanalihas sisalduv seleen on oluline antioksüdant, mis kaitseb rakke vabade radikaalide kahjustuste eest ning aitab sellega vähendada vähki ja südamehaigustesse haigestumise riski. Lisaks tugevdame sellega oma immuunsüsteemi ning hoiame ka kilpnäärme hormoonide tekke normaalsena. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles