Kui palju kaloreid tuleb suvisel ajal vähem süüa?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Graham Oliver / PantherMedia / Scanpix

Suve alguses võetakse hea meelega riideid seljast vähemaks ja grillid aetakse kuumaks, et traditsioonilisi suvesööke nautida. Siis, kui läheb juba päris palavaks, tõmbub aga söögiisu tagasi ja peale arbuusi suurt midagi ei tahagi.

Paljud inimesed tunnevad kuumalaine ajal, et söögiisu ei ole. Dr Debra Sheats selgitas väljaandele CBS Minnesota, et suveajal ainevahetus aeglustub. «Kui õues on kuum, siis on kehatemperatuur väliskeskkonna temperatuurile lähemal ning selle hoidmiseks ei kulu nii palju kaloreid. Ainevahetus aeglustub ja sellega koos väheneb ka söögiisu,» ütleb Sheats, kelle sõnul kulub palava ilmaga umbes 10 protsenti vähem kaloreid.

Toitumisnõustaja Greta Farley lisab, et kuumaga ei lähe ka kõht nii kiiresti tühjaks kui talvisel ajal, sest me seedime siis toitu aeglasemalt.

Vaatamata levinud kombele suvel vähem süüa on ka neid, kelle söögiisu suvel ei vähene. Miks siis mõned palava ilmaga ikkagi burgereid ja praekartuleid vintsutavad? «Igaühe ainevahetus on erinev ja kõigile ei mõju palav ilm samamoodi,» märgib Sheats. «Küll on aga enamikul meist suvel suurem janu, kuna palavas me higistame rohkem ja vedelikukadu tuleb taastada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles