Maailma üks võimsamaid riike üllatab madalaima imetamisnäitajaga

Angela Blumkvist
, Tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Anna Omelchenko / PantherMedia / Anna Omelchenko

Käesoleva aasta alguses teatati, et madalaima imetamisnäitajaga riik on Suurbritannia. Põhjus, miks sealsed naised enda lapsi rinnaga toita ei taha, on tänapäeval elementaarsete tingimuste puudumine.

UNICEFi tehtud uuringu tulemused andsid ainet dokumentaalfilmile, mis otsis põhjuseid brittide madala imetamisnäitaja selgitamiseks. Saatejuht ning värske ema Kate Quiltoni sõnul ei pea neid kaugelt otsima.

Ligi 80 protsenti emadest sooviks oma last imetada, kuid viie-kuue kuuga kukub see number drastiliselt. Kõigest üks protsent lastest saab sel ajal emapiima. Suurbritannia on läänemaailma ja koguni terve maailma madalaima imetamisnäitajaga riik.

Quilton toob välja, et esimeseks oluliseks põhjuseks on vähene tugi emadele. 2015. aastal toimusid riigis eelarve kärped, millega kaotati mitmeid olulisi emadele mõeldud tugigruppe. Mõnel juhul pidid emad sõitma väikeste lastega mitu tundi, et saaks abi ja nõu imetamise küsimustes.

Teiseks põhjuseks toob saatejuht välja kultuuri, täpsemalt selle puudumise. Ka need vähesed emad, kes oma lapsi imetavad, tunnevad end kodust väljaspool pidevalt arvustatuna. Kuigi Suurbritannias kehtib seadus, mis lubab imetada igal pool, tunnevad sealsed imetavad naised end ebamugavalt. Noore emana meenutab Quilton ka enda kogemusi, mil laps avalikus kohas lohutamatult nuttis, kuid tema pidi murdma pead küsimuse üle, kas siin oleks aktsepteeritav last toita.

Ka Suurbritannias asuv Swansea ülikool avaldas uurimuse, mille kohaselt 40 protsenti naistest lõpetab imetamise pärast kuute nädalat, kuna tunneb end arvustatuna ja häbistatuna avalikkuse ees. Kuigi enamus kohtades on olemas juba imetamistoad, peab Quilton oluliseks avalikus kohas imetamise normaliseerimist, kirjutab Independent.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles