Võrno saade tõi MMSi salagruppi üle 1500 uue liituja (12)

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee ja teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

MMSi ohtude eest hoiatav Facebooki lehekülg «MMS tapab tervist» andis teada, et Tallinna TV saate «Hannes Võrno 33 minutit» järel on nn salajase MMSi grupiga liitunud ligi 1500 uut inimest. «Kus on mõistus?» küsitakse retooriliselt.

Aktiivselt on asutud «imeravimit» ostma ja kasutama, kirjeldades tagajärgi: iiveldus, oksendamine, kõhulahtisus. Katseid tehakse nii enda, laste kui loomade peal. Selle tõestuseks on leheküljele lisatud ka mõned kuvatõmmised MMSi salagrupist.

Terviseamet väljastas hoiatuse, et MMS on kloordioksiidil põhinev tervisele kahjulik lahus ning selle tarvitamise tagajärjed võivad olla surmavad. MMS nime all propageeritav naatriumklorit on tugev oksüdeerija, mis muundatakse happelistes tingimustes kloordioksiidiks. Ainet kasutatakse enamjaolt tööstusliku pleegitus- või desinfitseerimisvahendina ning selle tarvitamine võib põhjustada pöördumatuid tervisekahjustusi.

Terviseameti mürgistusteabekeskuse juhi Mare Oderi sõnul peaks inimene, kes peale kloordioksiidi või seda sisaldava MMSi tarbimist end halvasti tunneb, kohe abi otsima. «Aine võtmisega kaasneda võivad kõhuvalu ja oksendamine pole mitte märk alanud puhastusprotsessist, vaid tegemist on esmaste mürgistusnähtudega,» ütles Mare Oder, kelle sõnul ei ole kloordioksiidi tervendavat mõju ühegi uuringuga tõestatud.

Mürgistusteabekeskus on alates 2009. aastast saanud palju telefonikõnesid mürgistustest, mille põhjuseks on MMSi tarbimine – näiteks oli vanaema mures lapselaste pärast, kellel tänu MMSi manustamisele olid katki suunurgad ning kes kannatasid oksendamise ja kõhulahtisuse all. Üks täiskasvanu kurtis aga peale 5 tilga MMSi tarbimist kõhulahtisuse, uimasuse, iivelduse ja kurguvalu üle.

Näonahale MMSi määrinud 34-aastane naisterahvas avastas hommikul nahalt pruunikad laigud, 31-aastast meest hakkas peale paarinädalast MMSi tarbimist vaevama iiveldus ja kõhuvalu. Paar kuud kloordioksiidi võtnud 39-aastane naine pöördus mürgistusteabekeskuse poole, kaevates pidevat oksendamist ja kõhulahtisust, samuti tegi naise murelikuks pidevalt tekkiv külm higi. 75-aastane naine sattus aga MMSi võtmise tagajärjel haigla erakorralise meditsiini osakonda.

«Meie hinnangul on tegemist mürgiga, mille tarbimine pole ühegi tervisehäda korral põhjendatud.  Terviseküsimustes tuleb kindlasti pidada nõu oma perearsti ja -õega, mitte otsida infot internetifoorumitest või kahtlase väärtusega preparaatidest,» ütles Oder, kelle sõnul ei tohi mitte mingil juhul lahust anda tarbimiseks lastele. «Lapse organism on väga õrn ja haavatav. Seetõttu peetaksegi lapsele teadliku ja tahtliku tervisekahjustuste tekitamist lapse väärkohtlemiseks, mille eest on võimalik võtta vanemad või lapse hooldajad vastutusele.»

Mürgistuste kahtluse või mürgistuste korral on võimalik infot ja nõu küsida terviseameti mürgistuse infoliinilt 16662, kuhu helistamine on anonüümne, kõnedele vastatakse ööpäev läbi kõikidel nädalapäevadel.

Kloordioksiidi tarvitamine sai alguse Ameerika Ühendriikidest, kus Louis Daniel Smith tõi 2007. aastal turule MMSi ehk  Mirace Mineral Supplement-nimelise preparaadi. Smith  mõisteti USAs 2015. aastal süüdi vandenõus, smugeldamises, valesti sildistatud kemikaali ravimina müümises ja kelmuses.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles