Kuidas end kallima võltslubaduste eest kaitsta?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohting. Foto on illustreeriv.
Kohting. Foto on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Kui enamik mehi ja naisi (loodetavasti) lähevad kohtingule heade kavatsustega, siis mõningad isikud manipuleerivad omakasu nimel ja muudavad kogemuse kibedaks.

Veenmis- ja mõjutamiskunsti õppimiseks on kaks head põhjust: et teha teistega vastastikku kasulikku vahetuskaupa (millest mõlemad pooled võidavad) ning teiseks, et ära tunda manipuleerimist ja end selle eest kaitsta, kirjutas psühholoog Jeremy Nicholson portaalis Psychology Today.

Seega, isegi kui sul pole mingit huvi oskuslikumalt mõjutada, tasub siiski teada, kuidas end tüssamise eest hoida. Selles vaimus saab defineeritud üks «manipulatiivsetest kohtingumängudest» ja pakutud võimalused enda kaitsmiseks.

Võltslubadused

Manipuleerimist eristab mõjutamisest kavatsus võtta ilma vastu andmata. Võltslubaduste mäng teenib justnimelt seda eesmärki. Selles mängus saab manipuleerija midagi koheselt, lubades vastutasu hiljem. Lubatud teenet muidugi kunagi ei tule. «Ohver» tunneb end seetõttu petetuna.

Võltslubaduste näiteid on kohtamiste puhul mitmeid. Mõned on leebemad (näiteks kui lähed tema valitud restorani, tuleb ta järgmisel korral sinu eelistatud söögikohta). Teised aga tõsisemad (näiteks kui annad enda armsamale veel ühe võimaluse, siis lõpetab ta joomise / petmise vms).

Kaitse võltslubaduste eest

Võltslubaduste eest on eriti keeruline end kaitsta kahel põhjusel. Esiteks soovitakse tavaliselt partnerit usaldada. Enamasti ei ole see mitte ainult aktsepteeritav, vaid ka tervislik. Teiseks on raske teha vahet «heade kavatsustega lubadusel», mis läbi kukub ning manipulatsioonil, mida su partner kunagi tõsiselt ei mõelnud.

Samas on selle erinevuse tuvastamiseks olemas mõned strateegiad.

1) Enne sinu soov

Kui vastuteene kavatsus on tõepoolest siiras, siis ei ole oluline, kelle soov enne täidetakse. Seega peaks sul olema võimalus «see kord» oma meelisrestorani minna ning «järgmine kord» jääb talle. Samuti ei peaks tal olema midagi selle vastu, kui andestad talle pärast teatud aega, kui ta on kaine või truu olnud.

2) Sõnasta tagajärged

Mõnel juhul ei ole sul võimalik saada seda, mida soovid, esimesena (näiteks raha laenamisel). Neil juhtudel saad seada tingimused. Saad teisele inimesele öelda kuidas teie suhe muutub, kuni lubadus on täidetud ning mis juhtub, kui ta sõna ei pea.

Näiteks selgitad, et laenad talle raha järgmistel tingimustel. Ta maksab sulle palgapäeval tagasi ning seni ei tasu sa ühegi kohtingu eest. Lisaks, kui ta võlga ei tagasta, siis ei laena sa talle enam kunagi raha.

Jällegi, kui lubadus on siiras, siis lepib sinu kallim tingimustega. Kui ta aga seepeale ärritub või kaitsvaks muutub, on tema eesmärgiks manipuleerida. Seega, sõnasta tagajärjed ning jälgi tema reaktsiooni.

3) Juhi tähelepanu mainele

Kui teised ka sinust ei hooli, mõtlevad nad siiski enda peale. Isegi valetajale meeldib endast kui heast inimesest mõelda. Seega, saad tema siirust kontrollida, tehes selgeks, mis mulje lubadus temast jätab.

Näiteks ütled midagi taolist: «Ma usaldan sind, kuna tean, et sa ei ole selline inimene, kes tahaks näida valetajana. Sa pead enda sõna ja teed nagu ütlesid. Sa ei ole nagu need valetajad, kes teevad lubadusi, mõtlematagi neid pidada.»

Selline väide paneb siira partneri enda üle uhkust tundma, kuid valelikule partnerile tekitab see väga halva tunde. Seega, kui lausud midagi säärast, nagu eelpool toodud näites ja su partner muutub vaenulikuks, siis ole ettevaatlik. Sinuga püütakse manipuleerida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles