Ema sai kohtus lapsed tagasi

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siivi on õnnelik, et kohus andis talle uue võimaluse kasvatada ise oma lapsi – 1,5-aastast Markust ja ligi kolmeaastast Karolini.  Ametnikud loodavad, et naine on juhtunust õppinud.
Siivi on õnnelik, et kohus andis talle uue võimaluse kasvatada ise oma lapsi – 1,5-aastast Markust ja ligi kolmeaastast Karolini. Ametnikud loodavad, et naine on juhtunust õppinud. Foto: Liis Treimann

Möödunud aastal võeti peredest ära 460 last, kes olid jäänud vanemliku hoolitsuseta. Ilmselt pole vaja rõhutada, et sellist otsust on laste heaolu eest seisvatel sotsiaaltöötajatel raske teha, ja veel raskem on peredel toime tulla tagajärgedega, sest enamasti emad siiski armastavad oma lapsi. Iga juhtumi taga on oma lugu. Postimees toob lugejateni ühe sellise loo, mil sotsiaaltöötajad võtsid emalt lapsed ära, kuid kohus andis nad emale tagasi. Kes tegi õigesti, jääb lugeja otsustada. Vahendab Tuuli Koch.

Peipsi järve lähedal Tudulinna vallas elab 33-aastane Siivi, kes kasvatab üksi kaheksat last, sissetulekuks vaid sotsiaal- ja lastetoetused. Siivi elu pole kunagi olnud lihtne. Ta oli alles väike, kui tapeti tema isa. Siivi ema oli alkohoolik, kes rändas töö- ja eneseotsinguil lapsega mööda Eestit, end pikemaks ajaks sisse seada ei õnnestunud kusagil. Elu pahupoolega liigagi hästi kursis olev naine alustas iseseisvat elu 15-aastaselt, kool jäigi pooleli.

Naine kolis Tudulinna valda, kus sünnitas kaheksa last. Selle aasta maikuus tundis eluraskustest väsinud Siivi end psüühiliselt kurnatu ja haigena. Iseendaga ummikus olles jäi tal märkamata, kui raskelt haiged olid tema kõige väiksemad lapsed – 2,8-aastane Karolin ja 1,5-aastane Markus.

Lapsed viidi lastekodusse

Ühel päeval astusid tema kodu uksest sisse valla sotsiaaltöötajad, politseinikud ja kiirabiarst. Karolinil oli kopsupõletik, Markusel infektsioon. Lapsed viidi haiglasse ja paariks nädalaks toimetati psühhiaatrilisele ravile ka Siivi ise. Kui ta haiglast välja sai, teatati talle, et Karolin ja Markus on viidud Narva lastekodusse.

«Ei oleks osanud arvatagi, et sotsiaaltöötaja nii südametu on, et lapsed ära viib ja neid külastada ei luba,» räägib naine nüüd, peaaegu viis kuud hiljem, mil lapsed on kohtu otsusega taas kodus.

«Tõ emme!» rõõmustab peagi kolmeseks saav Karolin emale otsa vaadates. Karolin viibis lastekodus vanuses, mil iga keelemõjutus kergelt külge hakkas. Nii räägibki ema kodus eesti keelt, väike tütar saab aru, kuid vastab vene keeles. Sposiba. Guljat. Dai. Davai. A eto brat. Tõ emme.

Nende nelja ja poole kuu jooksul käis Siivi korduvalt Tudulinna vallavalitsuses sotsiaaltöötaja juures palumas luba lastega kohtuda, kuid seda talle ei antud. Sotsiaaltöötaja keeldus kohtumisluba andmast, kuna nii seisvat ta laste heaolu ja tervise eest. «Aga mis on lastele veel parem kui olla koos oma emaga?» imestab Siivi.

Ilma kirjaliku loata Narva lastekodu uksest sisse aga ei saa. «Alguses oli kohutavalt raske... Päevad ja nädalad venisid, hing oli nii haige, et ei teadnud, mida kõike ära teeks,» räägib Siivi. Naine tunnistab, et tegi sel raskel perioodil, mil paanikat tekitas mõte, et ta ei näegi enam kunagi oma lapsi, ise palju vigu. Saatis sotsiaaltöötajale ähvardavaid sõnumeid, otsis lohutust alkoholist.

«Olen selle pärast vabandust palunud. Nii sõnumite kui ka avalikus kohas alkoholijoobes olemise pärast. Ma ei ole alkoholisõltlane, ma ei kuritarvita alkoholi. Olen seda kõike oma elu jooksul liiga palju näinud ning ei soovi oma lastele kindlasti sellist elu, nagu minul on olnud.»

Tudulinna sotsiaaltööspetsialisti Heli Šmigelskene sõnul tuli signaale Siivi laste kehva olukorra kohta nii koolist kui ka lasteaiast ning lastekodusse viimine oli ainus võimalus lapsi kaitsta.

Šmigelskene sõnul teatati valda, et Siivi lapsed on üksi kodus, naine ise on öösel kodust ära ja õdede-vendade eest hoolitseb kõige vanem, 14-aastane tütar. Märkusi tuli ka lasteaiast ja koolist, et laste riided on määrdunud. Kahele väiksele lapsele esmase õiguskaitse rakendamiseks oli vallal kohtu määrus.

«Meil ei olnud neid selleks ajaks, kui ema ravi vajas, kuhugi mujale viia kui lastekodusse,» ütleb Šmigelskene. Pöörduti Siivi sugulaste poole, kuid neilt abi ei saadud. Teiste laste eest hoolitses seni 79-aastane vanaisa, kes poleks sotsiaaltöötajate hinnangul hakkama saanud veel kahe väikelapsega.

«Meie arvates ei olnud Siivi haiglaravilt tulles terve ja seetõttu jäid lapsed lastekodusse,» sõnab sotsiaaltöötaja. «Meie eesmärk ei ole lapsi emast lahutada, vaid jõuda selleni, et lastel oleks turvaline elada.»

Läinud neljapäeval toimus Viru maakohtus kinnine kohtuistung. Pärast neljatunnist arutelu otsustas kohtunik Siivile lapsed tagasi anda. Õnnelik Siivi sõitis kohe Narva ja tõi lapsed koju.

Kurdab ametnike jäikuse üle

Tänaseks on Karolin kogu nädala maganud emme voodis. Ta on ehmunud ning kui teda õue minekuks riidesse pannakse, hakkab lohutamatult nutma. «Me ei lähe kuhugi, ma ei luba sind enam kuhugi ära viia, ära karda,» lohutab Siivi tütrekest. Markuse vene aktsendiga lapselalin on muretu ja armid lastekodukuudest jäävad märkamatuks.

Siivi kurdab valla sotsiaaltöötajate jäikuse ja ebainimlikkuse üle. «Ühel hetkel võivad valla ametnikud olla kogu sinu elu määrajaks, otsustajaks, jumala sõrmeks maa peal,» imestab ta.

Valla sotsiaaltöötaja Heli Šmigelskene sõnul soovivad nad ema aidata, loodavad, et ta saab ravi ja teeb vallaga rohkem koostööd. «See juhtum ei olnud sugugi esmakordne. Kuidas me siis peaksime käituma? Kui meedias ilmuvad lood unarusse jäetud lastest, siis küsitakse, et kus on sotsiaaltöötajate silmad,» on sotsiaaltöötaja nõutu.

-----------------------------------------------------------------------------------

Lahenduse tõi saade «Kodutunne»

Kogu loo juhatas ema Siivi ja laste jaoks õnneliku lõpuni Kanal 2 saade «Kodutunne», mis läks appi Siivi kodu uuendamisele, kuid leidis eest veelgi traagilisema loo.

Siivi kurtis saatejuht Kirsti Timmerile ja produtsent Kristi Nilovile, et temalt on kaks last ära võetud, mille peale asusid nad tegutsema. Siivile palgati advokaadid ning Timmer osales kohtuistungil tunnistajana. Kui sotsiaaltöötajad heitsid Siivile ette tubade räpakust, et naine hoiab laste riideid kottides, et riided mädanevad ja toas on ussid, siis Timmer räägib sootuks vastupidiselt. Neil on saates tava, et abi vajavasse koju sõites teatavad nad perele oma saabumisest vaid kümme minutit ette, et perel ei oleks aega ega võimalust kehvas seisus kodu kaamerate jaoks üles vuntsida.

«Kui tavaliselt on nii, et kodudesse jõudes ei märka me jalanõusid ära võtta, siis Siivi koju jõudes tegid seda kõik automaatselt – seal oli lihtsalt nii puhas,» tunnistas Timmer.

Siivi on saate meeskonnale väga tänulik. «Tänu neile sain ma oma lapsed tagasi ja nüüd on mul tõeline kodu tunne,» rõõmustas ta.
Vaata ka: «Kodutunne» täna, Kanal 2 kell 21:30

Otsused

Aasta jooksul perekonnast eraldatud lapsed

• 2008 – 585

• 2009 – 664

• 2010 – 460

Kohtu otsusega perekonnast eraldatud lapsed

• 2008 – 119

• 2009 – 177

• 2010 – 144

Allikas: sotsiaalministeerium

Seadus kohustab

• Lapse perest eraldamist reguleerib mitu seadust, eelkõige lastekaitse seadus (§ 27), sotsiaalhoolekande seadus (§ 25), perekonnaseadus (§ 134–135).

• Kui sotsiaaltöötajal on kahtlus, et lapse elu või tervis on ohus, laps on hooletusse jäetud või väärkoheldud, siis peab töötaja olukorda hindama ning vajadusel eraldama lapse perest ja tagama lapse turvalisuse.

• Perest eraldamiseks või vanemate hooldusõiguse piiramiseks tuleb pöörduda kohtu poole, kohus saab avaldust menetleda ka kiirendatud korras (48 tunni jooksul), kui sotsiaaltöötaja seda taotleb, ning teha esialgse õiguskaitse tagamise määruse.

• Sõltuvalt juhtumist ja olukorrast võidakse laps perest eraldada lühikeseks või pikemaks ajaks, vastavad otsused langetab kohus. Sotsiaalhoolekande seaduse järgi on lapse perre tagasipöördumine võimalik, kui eraldamise põhjused on ära langenud (lühidalt: lapse elu, tervis ja areng pole ohus, see on lapse huvides).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles