Türgi arstid sooritasid maailma esimese õnnestunud emakasiirdamise

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Türgi Akdenzi ülikooli haigla arstid siirdasid augusti alguses 21-aastasele ilma emakata sündinud naisele surnud doonorilt pärit emaka - tegemist oli esimese õnnestunud emaka siirdamisega maailmas.

Mikrokirurgi Omer Ozkani ja kaheksast arstist koosneva meeskonna läbiviidud operatsioon oli esimene katse siirdada surnud doonorilt saadud emakat, millega loodetakse vältida probleeme, mis ilmnesid rohkem kui kümme aastat tagasi sooritatud esimesel siirdamisel, vahendas teadus.err.ee.

Aastal 2000 Saudi Araabias läbi viidud operatsioonil oli emaka doonoriks elav naine ning kolm kuud pärast transplantatsiooni tuli arstidel emakas uuesti eemaldada, kuna ilmnes tõsine verehüübimishäire.

Surnud doonori kasutamine võimaldas aga arstidel seekord eemaldada emakas koos rohkema hulga ümbritseva koega, mis lubas organi Serti kehas paremini paika asetada ja piisavalt pikkade veresoontega varustada. Samuti on kümne aastaga paranenud immunosupressantide efektiivsus.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles