Lasteeinete kõlavad nimed peidavad ebatervislikku toitu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Paljud Tallinna söögikohad kallutavad lapsi tervisele kahjulikult toituma, sest niinimetatud lasteeined peidavad ilusate nimede taga ebatervislikke toite.

Madissoni Grilli juhataja Tiina Oja ütles, et tõepoolest leidub neil lastemenüüs nii hamburger kui ka friikartulid, kirjutab ajaleht Pealinn. Oja sõnul on nii friikartulid kui ka hamburger laste lemmikud. Lõplik valik, mida laps sööb, tuleb teha ikka lapsevanemal.

Ka Rebasemäe pubi juhataja Ivar Vahesalu sõnas, et nende lastemenüü on kokku pandud meetodil: mida küsitakse, seda ka pakume. «Tegelikult on see raske küsimus ja endal ka vahel süda valutab,» ütles Vahesalu.

«Meil on olnud lastemenüüs ka tervislikumaid toite, aga nad ei söö ju neid!» Vahesalu sõnul tegid nad menüüd kokku pannes laste seas küsitluse, mida pakkuda võiks. «Ja nagu ühest suust tuli vastus: «friikartulid».»

Kokk Imre Kose märkis, et tema on oma söögikohtades valinud teise tee ja eraldi lastemenüüd igapäevaselt pole. Ta arvas, et pigem on hea lapsi suunata, mõelda, kuidas saaks lastele ka tervislikud toidud huvitavaks teha.

Kose sõnul paistab kõrvalt vaadates, nagu käiks lastemenüüde kokkupanemisel võistlus huvitavama nime väljamõtlemises, sisu on ikka üks: friikartulid ja lihapallid.

Tervise Arengu Instituudi eksperdi Tagli Pitsi sõnul pole restoranide lastemenüüde tervisesõbralikkust Eestis uuritud, kuigi teema iseenesest on huvitav. Samuti pole ilmselt võimalik seda ka seadusega reguleerida. «Samas võiks üks endast lugupidav restoran lastemenüüs pakkuda midagi tõepoolest lastesõbralikku,» lisas ta.

Kuidas siiski teha lastemenüüd tervisesõbralikumaks? Rebasemäe pubi juhataja Ivar Vahesalu nägi ühe lahendusena suurt laste tervisliku toitumise kampaaniat, mis algaks lapsevanematest ja jõuaks ka lasteni. «Siis peaksid ka kõik söögikohad olema kaasatud,» leidis ta.

Lapsevanem Aleksandra Murre arvates võiks lasteeine olla lihtsalt vähem maitsestatud ja lihtsam söök, näiteks küpsetatud kana, kotlett, guljašš kartuli või riisiga. «Tegelikult ei midagi muud kui iga söögikoha menüü, lihtsalt väiksem ports, mida saaks suurte toidust veidi odavama hinna eest pakkuda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles