Hommikuinimesed on saledamad kui nende «öökullidest» eakaaslased

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülekaaluline naine rannas.
Ülekaaluline naine rannas. Foto: SCANPIX

Lõuna-Austraalia teadlaste uue uurimuse kohaselt aitab varajane magamaminek ja vastavalt ka varem tõusmine teismelistel püsida saledamana ja füüsiliselt aktiivsemana, võrreldes oma öiseid eluviise omavate kaaslastega.

Seos kehtis hoolimata faktist, et tegelikult magasid mõlemasse gruppi kuuluvad noorukid öö jooksul sama palju tunde, vahendas teadus.err.ee.

Uuringus analüüsiti 2200 9- kuni 16-aastase Austraalia lapse ja teismelise unegraafikuid ning võrreldi nende kehakaalusid ja kehalist aktiivsust nelja päeva jooksul. Selgus, et «öökullidel» ehk hilja magamaminevatel ja ärkavatel noortel oli 1,5 korda suurem risk rasvumise esinemiseks kui nende varakult voodisse pugevatel eakaaslastel.

Uuringu autorite arvates võivad «lõokesed» olla saledamad ja füüsiliselt aktiivsemad, kuna neid ei sega parimal eetriajal jooksvad telesaated või õhtune sotsiaalvõrgustikes istumine.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles