Selle lihtsa mooduse abil muudad maailma paremaks paigaks

Liisbet Saue
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Daniel Wagner / PantherMedia / Scanpix

Elus tuleb vahel ikka ette, et tunneme piinlikkust valede asjade pärast või muretseme asjatult sellepärast, mida teised meist arvavad. Hirmudest tingituna võib raskeks osutuda ka tänutunde väljendamine. Väikene tänukiri on aga täpselt see, mida me kõik oma ellu rohkem vajame. Selleks, et olla ise õnnelikum ja muuta ka teised enda ümber õnnelikumaks.

Big Think kirjutab, et Chicago Ülikooli Boothi ärikoolis läbi viidud uuringus selgus, et kuigi enamik inimesi peab tänukirja saatmist ebamugavust tekitavaks ja kohati piinlikuks, hindavad tänukirja saajad sellist žesti ootamatult kõrgelt.

Uuringu käigus paluti 107 tudengil saata tänukiri kellelegi, kes on õpilaste elus olulist rolli mänginud, kirjeldades oma tänutunnet või öeldes lihtsalt «aitäh». Tudengitel paluti vahetult enne tänukirja saatmist täita ka küsimustik ning kirja saajad vastasid samadele küsimustele kaks päeva pärast tänukirja kätte saamist. Hinnata tuli muuhulgas tegureid nagu üllatus kirja saamise üle, üllatus kirja sisu üle ja soojustunne, mille kiri tekitas. Tulemustest selgus, et kirja saatmisega kaasnenud piinlikkustunne oli tudengite endi loodud hirm ja kirja saajad olid tegelikult kõik väga liigutatud.

Eestlastena oleme harjunud olema ehk kinnisemad kui mõned teised rahvused, kuid tuleb siiski meeles pidada, et kellegi tänamine ei ole kuidagi piinlik, vaid ilmselt parim asi, mida saad teha. See võtab päevast ainult viis minutit aega, kuid võib sealjuures muuta kellegi teise päeva viis korda rõõmsamaks. Kui ei leia võimalust saata tänukirja postiga, ei maksa alahinnata tänu avaldava e-kirja mõju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles