Amet: osa koole annab õpilastele lõunaks liialt vähe kala ja köögivilja

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kandik koolilõunaga.
Kandik koolilõunaga. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Kuigi toitlustamine koolides muutub iga aastaga paremaks, saavad õpilased osas koolides siiski liiga vähe kala ning puu- ja köögivilja.

Sellise järelduse on teinud mullu koole kontrollinud terviseamet. Kontrolli käigus jälgis amet, et lastele pakutav toit oleks mitmekesine, tervislik ja toiduenergia vastaks vastava vanusegrupi energiavajadusele, mille juures on väga oluline just makrotoitainete (süsivesikud, rasvad, valgud) õige vahekord.

2010. aastal kontrollis amet pea kõiki Eesti koole ning 98 protsendis koolidest vastas toit nõuetele. «See näitab, et enamus koole suudavad pakkuda lastele tervislikku, mitmekülgset ja maitsvat toitu,» täheldas amet eile avaldatud teates.

Koolides, kus esines puudusi, olid põhilisteks probleemideks liiga vähene kalatoitude ning värske köögi-ja puuvilja pakkumine. Mõnes koolis olid liiga sageli menüüs vorstitooted.

Avastatud puuduste korral teeb amet tavaliselt toitlustajale ettekirjutuse, mille täitmist kontrollitakse kuni puuduste kõrvaldamiseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles