Kuidas tuleb kergesti tekkiv piinlikkustunne suhetele kasuks?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui hakkate eksides kergesti punastama, tunnete suurt piinlikkust ja muutute häbelikuks, tundub see endale kindlasti ebamugavana, kuid sotsiaalses plaanis võib olla sellest rohkem kasu kui kahju.

Nimelt näitas California Berkeley ülikooli uuring, et inimesi, kel hakkab kergesti piinlik, kaldutakse hõlpsamini usaldama ja neid peetakse lahkemateks kui neid, kes näivad väga enesekindlad, vahendab teadus.err.ee.

Berkeley ülikooli sotsiaalpsühholoog Robb Willer nimetab seda, kui inimene hakkab kergesti piinlikkust tundma, suisa sotsiaalseks sideaineks, mis innustab usaldust ja koostööd igapäevaelus.

Teadmisest on kasu näiteks usaldusväärsete äripartnerite või koguni elukaaslase otsinguil. Nimelt ilmnes, et isikud, kel hakkab kergesti piinlik, on suurema tõenäosusega monogaamsed, kui need, kel on rohkem külma närvi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles