Pidulaud katke fantaasiarikkalt

Riina Martinson
, Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seapraad
Seapraad Foto: Postimees / Scanpix

Ehkki paljud meist ei saa eeloleval jõuluajal toidu peale kuluva rahaga priisata, ei tähenda see sugugi igavat pidulauda.

Eestlastel on tavaks, et jõuluajal peab laud lookas olema. Aga üllatavalt rikkaliku ja piduliku tulemuse saab traditsioonilisi jõuluroogi harilikust pisut teistmoodi serveerideski, näiteks pannes magustoidu kausikeste asemel suurtesse veinipokaalidesse, julgustab Pärnumaa kutsehariduskeskuse kokandusõpetaja Taisi Kasela Pärnu Postimehes.

Ülejäänud toiduainetega võrreldes on köögiviljad odavad, aga juurikaid paljud süüa ei taha, eriti veel jõululaual. Ometi võib neidki maitsvalt valmistada, kas ahjus küpsetades või pannil glasuurides. «Glasuuritud õunaviilud on liha kõrvale ülimaitsev lisand,» kiitis Kasela. «Selleks tuleb viilud või ja fariinsuhkruga praadida.»

Kui raha otsustab, soovitab Kasela osta ikkagi kondita liha, mis kokkuvõttes tuleb soodsam. «Filee kadu on kuumtöötlemisel väga väike. Piisab täiesti, kui osta 100 grammi fileed inimese kohta,» rääkis ta. «Nagunii on laual ju veel kõhtu hästi täitvad verivorstid ja sült.»

Jõululaualt ei tohi puududa hapukapsas. Kes seda ise kodus ei tee, võiks osta lahtist hapukapsast. «Kilesse pakitud kapsale tuleb kõrvalmaik juurde,» tähendas Kasela. «Mulle isiklikult meeldib Rimi lahtine hapukapsas.»

Ahjukartuleidki saab teha uutmoodi. Laduge viilutatud kartulid kihiti küüslauguga, valage rõõsk koor peale, siis ahju ning 45-60 minuti pärast on hõrk roog valmis.

Jõulud võiks olla sobiv aeg uute maitsete katsetamiseks. Väga kiidab Kasela poodidesse jõudnud apelsini- ja laimipipart. «Tasub lihtsalt nädal-kaks varem mõtlema hakata, ajakirju lapata ja kindlasti leiab odavaid, lihtsaid ja imemaitsvaid variante,» uskus ta.

Kutsehariduskeskuses õpetav Sergei Tšekmarjov lisas, et tihti kukub ülejäänud aineid omavahel miksides välja põnevaid asju. Näiteks jäi tal õpilastega kokates üle mandariine, mis siis tomati ja oliividega tiku otsa aeti, saigi mõnus suupiste. Jõulude ajal on mandariin igati päevakohane ja eri juustudega sobib ta hästi kokku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles