Naine kurdab: tahan tööle tagasi, aga mees ei luba

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

«Tahan uuesti tööle minna, olen kaks aastat olnud lapsehoolduspuhkusel. Mees aga on sellele risti vastu,» kirjutab naine Perekeskus Sina ja Mina nõustamiskeskkonnas.

«Ma ei tahagi minna täistööajaga, lepin ka osalisega, et lihtsalt leida endale mingit tegevust, enesetoestust ja vaheldust. Oleme mehega pidanud juba kaks lahingut sellel teemal. Tülid lõppevad ikka teineteise süüdistamisega ja kumbki ei tagane oma arvamusest.»

Vastab koolipsühholoog, Gordoni Perekooli koolitaja Vaike Kumari:

«Üsna arusaadav soov, et tahate tööle pärast kaht aastat kodus olemist. Nii lühikese kirja põhjal on raske öelda, miks mees nii väga selle vastu on, et tööle tahate. Kas mees on ise olnud mõne nädalavahetuse lapsega ja teie olete käinud sõbrannadega kuskil kaugemal puhkamas? Sel juhul on tal ehk ettekujutus, mida te kodus teete ja kuidas end tunnete. Kui ei, siis on tal ehk raske ette kujutada, mis teile seal ei meeldi. Muudkui laiskle ja naudi vaba aega.

Võib-olla teie mees arvab, et tõeline isa ja abikaasa peabki oma naisele koduperenaise staatust võimaldama ja et see on lapsele parim. Võib olla, et ongi parim, kuid vaid siis, kui ema ka õnnelik on seal kodus. Kui ema tahab tööle ja ei saa minna, siis on stress ja rahulolematus kerged tulema ja sageli saab laps selle pahameele tõttu karistada rohkem kui vaja ja mõistlik. Seega ei pruugi see olla lapsele parim variant. Kui proovite oma abikaasale seda rahulikult selgitada ja kuulate teda aktiivselt, selgub ehk ka see, miks ta ei taha, et tööle lähete. Teie aga kirjeldage, mida tunnete seal kodus. Miks te ikkagi tööle tahate? 

Teine võimalus (kui arvestada mehe sooviga), on teha kodune elu huvitavaks ja tegelda hobidega. Ehk olete seda kodus olemist võtnud kui kasutut aega ja nüüd on tunne, et elu läheb mööda. Võib-olla on nüüd õige aeg minna spordiringi või õppida keelt või midagi muud. Põhiline on muuta oma mõtlemist ja mitte mõelda sellest, mida ei taha, vaid sellest, mida tahan. Tehke ajurünnak ja kirjutage üles kõikvõimalikud vastused küsimusele: mida ma teen nüüd, et kodus oleks hea ja huvitav olla? Kirjutage üles ka kõige totramad ideed ja alles hiljem hakake neid maha tõmbama, mis sugugi ei sobi. Nii võib tulla mõni nii hea mõte, et jäätegi koduseks. Kui see aga kohe kuidagi ei sobi teie olekuga, siis püüdke mehega teha kuueastmelist konflikti lahendamist. Oskusi selleks leiate Gordoni raamatutest või perekoolist! Jõudu rahumeelse lahenduse leidmisel.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles