Toitumisnõustaja 5 nippi, kuidas suvevormile viimane lihv anda

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Claus Lenski / PantherMedia / Scanpix

Toitumisnõustaja Erik Orgu jagab oma blogis viit nippi, mille abil on võimalik kaalust alla võtta.

Ära söö sisetunde järgi! Toitumine on teadus ning selleks, et oma kaalu langetada või tõsta, on vaja süüa täpselt vajalikul hulgal kaloreid päevas. Toitu maitsestada võid küll sisetunde järgi.

Asenda 30-50 protsenti süsivesikutest oma toidus valgu ja/või rasvaga. Ka tervislike süsivesikutega liialdades hakkab kehakaal kasvama. Näiteks, kui süüa hommikusöögiks kaerahelbeputru ja kõrvale juua värskelt pressitud apelsinimahla, siis oled juba hommikul söönud ära (suure tõenäosusega) terve oma päevase süsivesikute koguse ning kui päeva jooksul veel süsivesikuid tarbid, siis see talletub kehas kõik üleliigse energia ehk rasvana.

Loobu poolfabrikaatidest ja valmistoitudest, sest need sisaldavad liiga palju soola. Soovitav soola kogus on 2,3 g soola päevas, süües aga näiteks 100 g parma tüüpi sinki, sööd 2-3 korda rohkem soola lubatud päevasest kogusest, sest sink sisaldab ca 3 g soola 100 g kohta. Seega valmista oma toit ise ja maitsesta toitu pigem ürtide kui rohke soolaga. Sool ise ei ole halb, aga liigne sool kehas hoiab vett kinni.

Hakka liigutama! Mida rohkem sa istud, seda vähem on kehas ensüüme, mis tegelevad rasvarakkude lõhustamisega. Leia enda jaoks meeldiv liikumise vorm – jalutamine, jooksmine, jalgrattasõit jne – ja sa aitad kaasa rasvarakkude lõhustumisele ning saavutad seeläbi oma ihaldatud vormi.

Tõsta päevase baaskaloraaži taset. Kui sa istud, siis lihastes väheneb elektriliste impulsside sagedus ehk keha hakkab vähem kaloreid kulutama. Seega hoia oma baaskaloraaži taset üleval liikumisega. Lisa igasse oma päeva kasvõi lisaks 15 minutit kõndimist. Hoia meeles, kui tahad palju süüa, pead ka palju liikuma!

Lõpetuseks pea meeles – ei loe see, mida sa tead, vaid see, mida sa teed!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles