Festivalisõber, pane tähele: see väike pisiasi tagab, et sa ei kahjusta oma tervist

Liisbet Saue
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pixabay

Seilates esmaspäevaõhtuse Tallinna lauluväljakul toimunud Guns N’ Rosesi kontserdimälestuste lainel, räägime, miks on oluline rokk-kontserdil kõrvatroppe kanda. Esmapilgul võib tunduda pisut vastuoluline minna kontserdile kõrvatroppidega, tegelikult on see aga tark viis talitada.

Pikaajaline müra käes viibimine on inimese kõrvadele kahjulik. On individuaalne, kui suurt müra kellegi kõrvad kannatavad, kuid üldiseks taluvuspiiriks peetakse 125 detsibelli. Umbes selline on müratase ka rokk-kontserdil kõlari läheduses seistes. Ohutuks peetakse kõrvadele alla 75-detsibellilist heli, kusjuures tavaline kõne on umbes 65-detsibelli.

Seevastu võrdluseks võib juba üle 85-detsibelliline heli põhjustada kuulmiskahjustuse, sõltuvalt sellest, kui kaua mürarikkas keskkonnas viibitakse. Seega on kolme-nelja-tunnine rokk-kontsert kõrvadele suur koormus.

On üsna tavaline, et ööklubist või rokk-kontserdilt lahkudes võivad kõrvad viliseda, kohiseda või kumiseda. Seda nimetatakse tinnituseks ja tegemist on subjektiivselt kuuldava heliga, mis tähendab, et tegelikku heli põhjustajat ei ole.

Tinnitus on näiteks noorte seas üpris levinud ja on põhjustatud sagedasest müra sees viibimisest. Kui käia tihti kontsertidel ja kuulata kõrvaklappidest palju täisvõimsusel muusikat, kahjustab see kõrvu ja võib viia isegi kuulmise kaotuseni. Sellepärast on mõistlik haarata rokk-kontserdile minnes oma kõrvatropid kaasa ja klappidest kuulata muusikat mõistlikul võimsusel. Terava kuulmise nimel!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles