Abikaasade ja sõprade toitumisharjumused muutuvad ajaga sarnaseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Öeldakse, et abikaasad muutuvad ajaga ühte nägu. See ei pruugi küll tõele vastata, ent uurijad leidsid, et aastate möödudes muutuvad nende söömisharjumused sarnaseks.

Varasema uuringuga jälgiti, kuidas aitasid sotsiaalvõrgustikud ülekaalulisuse levikule kaasa. Uue töö autoreid huvitas, kui palju mõjutas inimeste toidu- ja joogivalik nende sõprade ja pere oma, vahendas webmd.com.

Uuring hõlmas 3,418 inimest, kes täitsid 1991. ja 2001. aasta vahel kaks või kolm küsimustikku selle kohta, mida nad eelneval nädalal söönud olid. Seoseid otsiti abikaasade, lähedaste sõprade ja sugulaste vahel.

Uurija Mark Pachucki sõnul on meil sageli sarnased söömisharjumused inimestega, keda oma elus tähtsaks peame. Heaks uudiseks on see, et saame paremate valikute tegemiseks nende abi kasutada.

Autorid jagasid inimesed toitumismustrite järgi seitsmesse gruppi.

  • «Liha ja limanaadi» muster omistati neile, kes tarbisid rohkem loomseid valke, magusainetega jooke ja teisi kofeiini sisaldavaid vedelikke.
  • Magusa sööjad eelistasid lisaks suhkrutele ka rohkem kõrge rasvasisaldusega piimatooteid ja rafineeritud teravilju.
  • «Alkoholi ja näkside» kategooriasse langenud inimesed tarbisid neid rohkem kui teised osalejad.
  • Eraldi gupp oli kerge toidu eelistajatele.
  • Kofeiini vältijad jõid ohtralt kofeiinivaba kohvi ja limonaade.
  • Siis oli rühm inimesi, kes sõid palju suupisteid ja madala rasvasisaldusega maiustusi, kuid tarbisid ka täisteratooteid, rasvavaba piima ning tervislikumaid kõrge rasvasisaldusega toite – näiteks pähkleid.
  • Lõpuks ka tervislikult toitujad, kes sõid teistest enam puu- ja köögivilju, madala rasvasisaldusega linnuliha, kala ja ube.

Pärast sotsiaaldemograafiliste tegurite – mis võiksid söömisharjumuste levikut mõjutada – arvesse võtmist, leidsid uurijad, et kõige tõenäolisemalt söövad sarnaselt abikaasad. Siiski näisid toitumisharjumused inimestele kõikides suhetes üle kanduvat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles