VIDEO: Moeloojad Mia ja Leela: «Ei pea feikima, ole selline nagu sa oled!» (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mia&Leela moestuudio disainerid Mia ja Leela on veendunud, et feikida pole vaja - ole selline nagu sa oled. Päris on kõige ägedam!
Mia&Leela moestuudio disainerid Mia ja Leela on veendunud, et feikida pole vaja - ole selline nagu sa oled. Päris on kõige ägedam! Foto: Tairo Lutter

Naisi, kes igasse kleiti lupsti sisse mahuvad, on tegelikult vähe. Enamikul meist on siin rohkem ja seal vähem. Just neile on päästjaks õlekõrreks väikesed moestuudiod, kus kõik valmib sinu mõõtude järgi. Hiljuti Kalamajas uksed valla löönud Mia&Leela moestuudio on täpselt selline paik, kus mistahes kasvu ja igasuguse kehakujuga naine saab end kohe kaunitarina tunda. Disaineriteks on kaks parimat sõpra, kelle päikeseline olek täidab nii ruumi kui vaatab vastu igast kleidivarrukast.

Leela Toomsalu ja Mia Marie Kotkas on esiteks parimad sõbrannad, teiseks aga loomingulised liitlased, mõlemas keeb korralik annus entusiasmi moega tegeleda. Ala pole kaugeltki kerge, kuid neid see ei heiduta. «Ei ole üldse tunnet hommikul, et peab tööle minema,» räägib Leela särades. «Nii mõnus, saad hea sõbraga kokku ja teed terve päeva seda, mida armastad!»

«Leidsime teineteist viis aastat tagasi,» lisab Mia. «Meil oli sarnane lugu ja sarnane arusaam moest, nii see käima läks. Oleme siiamaani üllatunud, et inimesed meid nii kiiresti üles leidsid.»

Mia&Leela nime alla läksid varem Bless This Messi brändi all tegutsenud disainerid lihtsal põhjusel – inimestel polnud seda mugav hääldada. Ja kui teha intiimselt kohapeal Eesti asja, miks peaks see siis kandma võõramaakeelset nime?

Romantiline lillemeri lihtsas ja südamliku stiiis.

Tairo Lutter

Tahan ka sinu kleiti!

Leela on moega lapsest saadik sina peal ning aastaid enne oma stuudio asutamist kordus igal peol sama stsenaarium – Leela tegi endale kleidi, tuttavad tulid juurde ja tahtsid endale samasugust saada. «Siis tuli juba sõbranna sõbranna – ka temal on midagi sarnast tarvis, nii see läkski käest ära.»

Leela perekonnas tuleb kunstigeen isa poolt – just tema oli peres see, kes õmblusmasinal suristades oma ideid välja elas – ja isapoolne vanaema maalis väga ilusasti.

Mia lugu on täpselt samasugune. Kuna tema peres on juba ema õmblejanna ning õde disainer, otsustas ta esmalt streikida ja teha hoopis midagi muud. Õppiski ajalugu ning tegi muud tööd, kuni mõistis, et kaasasündinud anne ei anna alla. «Ühel hetkel märkasin – kogu oma vaba aja ma ikkagi ainult tegelen moega. Ei õnnestunud see streik! Mis sulle kaasa on sündinud, sellest sa ei pääse.»

Kes on õhtu täht? Muidugi kaunitar tähekleidis.
Kes on õhtu täht? Muidugi kaunitar tähekleidis. Foto: Tairo Lutter

Nõudlus oli suur, aga aega nappis ning mõlemad sõbrad tegid julge sammu: jätsid oma tasuvad ametid ja asusid teostama isiklikku visiooni. Nii moestuudio tuhinal käima läkski.

Tänaseks on Mia&Leela moestuudio edukalt tegutsenud viis aastat. Nõudlus on kasvanud sedavõrd suureks, et ideid aitavad teostada õmblejad, kuid kogu disain, turundus, kliendisuhtlus ja organiseerimistöö on endiselt kahe tillukese moefänni õlgadel. Nad veavad seda vankrit sära silmis ja naeratus näol. Nad ei tee seda nagu tööd, nad elavad iga päev oma unistuses, kõrval parim sõber ja mõttekaaslane.

Elurõõm pisiasjades - erksad triibud ja ulakalt asümmeetriline alläär.

Tairo Lutter

Rinnad on naistele probleem

Mia ja Leela sõnul jõuavad paljud nende juurde sooviga leida kleit, mis istuks tõepoolest hästi. Neil tehakse asi inimese mõõtude järgi ja kellelgi pole vajadust standardsetesse raamidesse mahtuda. Tõsi on see, et just hea istuvus muudab kauniks ning on ka kandjale endale mugav. Tuleb välja, et rind on naise uhkus, aga ka suurim stressiallikas riietumisel – paljud moeloojad oleks selle nagu unustanud! Masstootmise suurusnumbrid ei suuda arvestada kõiki erinevaid kehakujusid.

«Kui on ikka suured rinnad, siis võiks sinna peale ka rohkem kangast panna,» naerab Mia. «Ega midagi muud ei olegi vaja teha. Asi peab olema paras. Tegelikult pole probleemi ja iga kehakujuga naine on kaunis, kui lõiked figuuriga arvestavad.»

Moeloojad on täheldanud, et paljud ei raatsi end sugugi kinni katta, üha enam investeeritakse kurvidesse ja soovitakse isegi nabani dekolteesid. Ja ega naiselik edevus polegi mingi patt. Ühelt poolt muudab bikiinifitnessi propageerimine paljastamise justkui uueks normaalsuseks, teisalt levib intellektuaalsem stiil, kus naised üldse keelduvad liialt figuuri rõhutavatest rõivastest.

«Kui on suurem rind, tasub rõhutada vöökohta,» soovitab Leela. «Joonistada oma kurvid välja.»

«Oleneb tegelikult büstist ka. Osale meeldib seda sügava V-kaelusega esile tõsta, aga osale sobib paremini paatkaelus, et ei jääks näha rindade vaheline joon,» täiendab Mia. «Me läheneme inimestele hästi individuaalselt, isegi kahele lopsaka büstiga naisele võivad sobida täiesti erinevad lõiked.»

Mida aga teha siis, kui loodus pole ülearu helde olnud ja peab väiksema büstiga leppima? Moeloojate sõnul pole see mingi mure – loomulikkus on moes ning isegi superstaarid punasel vaibal eksponeerivad südamerahus just nii paljut, kui kellelegi on antud.

«Ega siin mulle endale ka ei ole ülearu palju antud,» naerab Leela. «Naturaalsus ka väga moodne ja tervitatav. Suvel pole vaja rinnahoidjat kandagi.»

«Väiksema rinnaga saab kõike kanda, see ei piira midagi,» teab Mia. «Ja kui on soovi, siis tänapäeval on olemas igasuguseid rinnahoidjaid, millega saab büsti endale ka üheks päevaks luua. Aga miks see rind üldse peab nii suur olema? Ei pea feikima, kui sul ei ole – ole selline, nagu sa oled!»

Mia&Leela ei lähtu trendist vaid heast tujust - kuid moekaim kollane kleit on neil täiesti kogemata valikus.
Mia&Leela ei lähtu trendist vaid heast tujust - kuid moekaim kollane kleit on neil täiesti kogemata valikus. Foto: Tairo Lutter

Naiselik, lapselik, rõõmus ja trendivaba

Samamoodi nagu ahistavatele kehakuvanditele vilistavad Mia ja Leela ka trendile.

«Moetööstus üldiselt läheb väga trendi järgi ja moetoonide rada,» selgitab Mia. «Kui näiteks moes on lilla, on kõik poed seda täis, aga kui sulle see üldse ei sobi? Meie ei disaini trendide järgi, pigem teeme vastavalt sellele, mida inimesed päriselt soovivad kanda. Me saame hästi palju inspiratsiooni siin otse klientidega suhtlemisest.» Nii ongi rõiva kandja ise osaline loomisprotsessis ning disainerid peavad seda väga positiivseks – sünnib palju ainulaadseid asju.

Diivalik disain kergel kujul.
Diivalik disain kergel kujul. Foto: Tairo Lutter

«Kõige mõnusam on see hästi vahetu suhtlemine klientidega, me oleme enamasti ise ka siin stuudios kohal,» selgitab Mia siira õhinaga. «Me ei tööta nii, et teeme kollektsioonid ette ja hakkame otsast müüma. Iga nädal tuleb umbes kümme uut kleiti ja kogu protsess kulgeb hästi loomulikult, kandjatega koostöös.» Nii disainerite kui kandjate jaoks on väga oluline, et kõik valmiks siinsamas Eestis. See tähendab ka, et töötajad saavad tänuväärset tasu ja hinnad ei saa olla skaalas, mis vastaks lapstööjõudu kasutavale masstootmisele. «Aga see tunne, kuidas asjad valmivad, jääb riietele sisse – need on ju sulle nii lähedal,» teab Mia, miks on tähtis ka õmblejad õnnelikena hoida. «Ei saa võrrelda meie nahasõbralikku ausa kaubanduse T-särki üliodava T-särgiga kusagilt kiirmoeketist. Kolmandas Maailmas tootmata ja lapstööjõudu kasutamata nii odavat asja teha ei ole lihtsalt võimalik!»

Oma stiili kirjeldades on tähtsaim märksõna rõõm – elurõõm on see, mis neid moelooja ameti juures köidab, ja esimene, mis rõivastesse sisse õmmeldakse. «Meie stiil on naiselik – me ei moonuta naiselikku siluetti. Aga on ka kreisisid asju, lapsikuid printe, huumorit, tütarlapselikkust, minimalismi,» loetleb Leela. «Peamine, et inimene tunneks ennast hästi, et rõivad teeksid ta tuju heaks ja paneksid särama. Iga kleit saab tillukese tüki meie endi rõõmsast olekust kaasa.»

Pastelne kollane õhtukleit ja ketsid - ilu ei pea võtma keeruiselt ega ülearu tõsiselt.
Pastelne kollane õhtukleit ja ketsid - ilu ei pea võtma keeruiselt ega ülearu tõsiselt. Foto: Tairo Lutter
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles