Iirimaa sealiha hävitatakse olenemata analüüsitulemustest

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liha.
Liha. Foto: SCANPIX

Veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärteli sõnul läheb pärast 1. septembrit Eestisse Iirimaalt toodud sealiha hävitamisele sõltumata sellest, kas analüüsid näitavad selle saastatust dioksiinidega või mitte.


Ago Pärteli sõnul kestab dioksiini määramine umbes kolm nädalat, kuid liha on otsustatud igal juhul hävitada juba enne tulemuste saamist. Liha hävitamise kulud kompenseerib Iirimaa.


«Testide võtmise eesmärk ei olnud absoluutselt see, et üritada selle lihaga veel midagi mõelda, aga pigem aimates väga suurt ühiskondlikku huvi,» rääkis ta.

Kuna kogu Iiri sealihast osutus Pärteli sõnul saastunuks vaid 10 protsenti, siis võib juhtuda, et Eestisse tegelikult ohtlikku liha ei jõudnudki. Seega teenivad testid tema sõnul pigem inimeste rahustamise eesmärki.

Eile Brüsselis toimunud Euroopa Nõukogu peaveterinaararstide töögrupi kohtumisel kinnitas Iirimaa peaveterinaararst Paddy Rogan, et pärast 01. septembrit 2008 toodetud Iiri päritoluga sealiha ning sealihast valmistatud tooted võetakse tagasi sarnaselt Iiri siseturul rakendatule või kompenseeritakse liha ja toodete hävitamine sihtriigis, teatas veterinaar- ja toiduamet.

Veterinaar- ja toiduamet ei ole tuvastanud Eestis Iiri päritoluga sealiha sisaldavaid liittooteid ega lihatooteid.

EFSA terviseriski ei näe

Euroopa Toiduohutusameti ehk EFSA uuringud kinnitavad, et keskmiselt päevas tarbitav sealihakogus tuleks ületada vähemalt neljakordselt, et rääkida võimalikust terviseriskist.

Kui kõnealuse 90 päevase perioodi jooksul oleks tarbitud igapäevaselt 10 protsendi ulatuses maksimaalselt saastunud (200 pg/kg) sealiha, suurenenuks dioksiini koormus organismile tavapärasega võrreldes 10 protsenti ja EFSA ei loe seda terviseriskiks.

Alates 1. septembrist Iirimaal toodetud ja Eestis peamiselt toitlustusasutustes tarbitud 52 tonni sealiha jaotub ameti andmetel nii ajaliselt kui ka geograafiliselt ühtlaselt kogu ohustatud perioodi vältel, mis viib võimaliku saastunud liha ülemäärase tarbimise riski miinimumini.

Dioksiin on üldine termin, mis kirjeldab gruppi keskkonnas globaalselt levivaid ja püsivaid orgaanilisi ühendeid.

Neid on leitud mullast, taimedest, kaladest, loomsetest kudedest, piimast ning inimese maksast, neerudest, rasvkoest ja rinnapiimast.

Dioksiinid moodustuvad peaaegu kõigi tööstuslike protsesside tulemusena, milles osalevad kloori sisaldavad ained, nagu näiteks kloori sisaldavate jäätmete põletamisel, paberitööstuses kloorvalgendamist kasutades, PVC (polüvinüülkloriid) plastmasside tootmisel või keemiatööstuse tegevuse käigus.

Dioksiinide sadestumine õhust toidu- ja söödataimedele tähendab paratamatult nende jõudmist nii loomade kui ka inimesteni.

Uuringud on näidanud, et dioksiinide kõrge sisaldus võib avaldada negatiivset mõju tervisele, põhjustades maksa, kesknärvisüsteemi ja immuunsüsteemi kahjustusi ning mõningatel juhtudel ka vähki.

Sarnase toksilise mõjuga on ka dioksiinitaolised PCB`d. Kuigi nende tootmine ja kasutamine on praktiliselt lõpetatud, leidub neid siiski veel keskkonnas ja sellest lähtuvalt ka toiduahelas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles