Eksperiment: kas eelistada looduslikku või profišampooni?

Esme Kassak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tänapäeval on järjest rohkem juttu erinevatest kahjulikest lisaainetest kosmeetikatoodetes, tänu millele leiab juba ka tavašampoonide siltidelt märkeid «parabeenivaba» või «silikoonivaba». Kui koostisse edasi süveneda, siis mitmed teised ohtlikud komponendid on veel alles jäänud.

Mõnedelt kaubamärkidelt (näiteks Neutral) leiab siiski lisaks lubadusi, et toode on «lõhna- ja värvainetevaba» ja sellega seoses on juures kiri, et sobib ka allergikutele. Sageli kuuluvad sellistesse sarjadesse ka tooted lastele.

Teadlikkus kasvab

Tänu lastele ongi tihtipeale teadlikkus loodusliku koostisega toodetest suurenenud, sest imikueas soovitatakse kasutada hellemaid vahendeid ning hiljemgi on lapsed vastuvõtlikumad kõiksugu keemiale, rääkimata üha sagenenud allergiatest. Kui valida Weleda või mõni populariseeritud X-toode, siis võiks eelistada esimest, ent naha-  ja loodussõbralikke kaubamärke on palju teisigi.

Suurem teadlikkus mõjutab lõpuks ka tootjaid ja tulemust on siis vastavalt ilutoodete riiulitelt näha. Kui valida juba antakse, võiks selvelettidelt taskukohaseid tooteid valides eelistada õrnematoimelist vahendit, sest mõned nahasõbralikumad tooted on tõesti ka tavalistesse kauplustekettidesse jõudnud.

Kui aga on soov pista korvi sajaprotsendiliselt looduslik juuksehooldusvahend, siis tuleb tähelepanelikult koostise kohta lugeda, sest paljusid tooteid nimetatakse looduslikuks juba siis, kui koostises on vaid väike protsent looduslikke komponente.

Looduslik vajab kannatlikkust

Kui on tõsine soov naturaalsete juuksehooldusvahendite kasutamisele üle minna, siis tuleks tooteid otsida ja nõu küsida erinevatest looduskosmeetika kauplustest, üht-teist leiab ka apteekidest. Tootevalikus ei tule pettuda, sest šampoone leiab mitmelt kaubamärgilt, mitmesuguste lõhnade ja toimega, küll aga tuleb alguses varuda kannatust.

Tavašampoonidega harjunud juus vajab aega, et loodusliku tootega värske ja kaunis välimus saavutada. Kui see aga on juba saavutatud, on tulemus püsivam, samuti võib raskeks osutuda teistpidi tagasiharjumine.

Kui suvel enam poešampoonid juukseid puhtaks pesta ei tahtnud, otsustasingi ette võtta looduslikud tooted. Kõige esimesena sattus mulle kätte The Body Shopi õrnatoimeline ilma silikoonide, parabeenide, sulfaatide ja värvaineteta Rainforest Shine šampoon normaalsetele või kuivapoolsematele juustele.

Olen kunagi varem seda juba proovinud ja sobis, ent sel korral ei saanud me kuidagi sõbraks. Arvan, et asi polnud niivõrd selles, et tegemist pole sada protsenti loodusliku tootega, kui et selles, et vajasin teist tüüpi juustele mõeldud toodet.

Harjumine mitte vahutamisega

Selle paari nädalaga, kui seda šampooni aga kasutasin, harjus juus ära ilmselt sellega, et juus ei pidanud enam vastu võtma enamikke tavapäraselt šampoonides sisalduvaid kahjulikke lisaaineid.

Kui järg jõudis Looduskosmeetika.ee veebipoes pakutava Sante Brilliant Jojoba šampoonini, olid juuksed nagu naksti puhtad ning ma ei pidanud vaevlema küsimuse kallal, miks juuksed kuidagi kuivada ei taha. Suvi sai otsa ja ühel hetkel tundsin, et see ka ei sobi. Küsisin sedapuhku nõu Kaubamaja Biomarketist ja sain kaasa soome päritolu Ole Hyvä nõgese-ürdi šampooni.

Müüja hoiatas ette, et see šampoon võib tunduda konsistentsilt väga harjumatu, kuid peseb puhtaks sellegipoolest. Tõesti, see on nagu püdel ja läbipaistev mass, mis ei meenuta harjumuspärast šampooni mitte kuidagi. Pärast paari pesu aga hakkas isegi vahutama ja juuksed püsisid kauem puhtana kui kõigi eelmainitud toodete puhul.

Lisaks sain Biomarketi müüjalt kaasa soovituse, et šampooni peaks valima peanaha ja palsami juuste vajaduste järgi. Palsamit võib panna väga vähe, ainult juukseotstele või mõnel pesukorral üldse ära jätta, vastavalt vajadusele. Kergelt mõjus selles mõttes Miessence'i kaitsev juukseparandaja.

Juuksed ei lange välja

Ligi kahe kuu jooksul erinevate katsetamiste käigus tõdesin, et uued tooted avaldavad rahakotile suuremat mõju, ent enesetunne on parem. Kui paaril korral sai olude või eksperimendi käigus poe- või ka profišampooni kasutatud, siis hakkas peanahk kiheledes protesteerima.

Üks asi, mille jälgimise eksperimenteerimise käigus olin täiesti unustanud, oli juuste väiksem väljalangevus. Täheldasin seda toimet siis, kui katsetasin üht salongitoodet, mis pesi küll hästi puhtaks ja juuksed kuivasid hiljem kenasti - koos pesuga tuli ka terve hulk juukseid maha, nagu nn looduslikule perioodile eelnenud ajal.

Suurimaks «patuks» pean juuste värvimist sel perioodil, kuid üllataval kombel see ei pannudki peanahka kihelema. Kui pärast väikest keemiaga «turgutamist» jälle looduslike toodetega jätkasin, märgati ka paremini, et olen tõesti juukseid värvinud ja tundun märksa heledam. Ise arvan, et seda võis toetada just loodusliku toote ja mitte spetsiaalse värvihooldustoote kasutamine.

Hea lugeja, milline on Sinu eelistus? Kas usaldad pigem profitooteid või jälgid toodete looduslikku koostist? Millest lähtud juuksehooldusvahendite valimisel? Kõigi vastajate vahel jagame 26. septembril välja Miessence'i tooteid Looduskosmeetika.ee-lt: kaitsev juukseparandaja (50 ml, 11.70 eurot), säraga juuksepalsami (40 ml, 9.75 eurot) ja vormiva soengugeeli (40 g, 11.90 eurot).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles