3 märki, et sind ohustab läbipõlemine

Liisbet Saue
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pixabay

Meil kõigil on pidevalt kiire ja miljon pisikest kohustust ootavad järjekorras. Vahel tundub, et seda kõike on liiga palju ja enam lihtsalt ei jaksa.

Läbipõlemissündroom on vaimne ja emotsionaalne kurnatusseisund, millest võib kujuneda depressioon, kui midagi ette ei võeta. Väikesed puhkepausid teevad head ja aitavad püsida rajal, õpetab The Evrygirl.

Ka headest asjadest on vaja puhata

Kui uued põnevad väljakutsed terendavad silme eest ja töö lausa lendab käes, tuleb meeles pidada, et ka pidev enesearendamine ja progress nõuavad puhkust. Tihtipeale unustame, et positiivsed emotsioonid võivad olla sama kurnavad kui negatiivsed.

Kui tunned, et suures plaanis on kõik hästi, aga ka väiksem ebaõnnestumine võib su endast välja viia, ei pööra sa endale piisavalt tähelepanu. Võta endale hetk ja tee kohvipaus näiteks väljas värske õhu käes või mine jaluta ring ümber maja.

Võta enda nõu kuulda

Kas tuleb tuttav ette lause «Käige minu sõnade, mitte aga mu tegude järgi»? Tihtipeale oskame anda teistele head nõu ja soovitame neil puhata, aga ise käitume risti vastupidi oma sõnadele. Tasub võtta aega ja hakata päriselt tegutsema nende heade soovituste järgi, mida sa sisimas juba tead. Alusta kasvõi sellest, et kui oled selle artikli lõpuni lugenud, keera silmad ekraanilt ja tee väike puhkepaus.

Alati ei ole kõik hästi

Me ei ole robotid, meil on tunded ja vajadused ja see on okei, et alati ei ole kõik hästi. Kui tunned, et asjad kuhjuvad ja hakkavad käima üle jõu, on täiesti normaalne võtta paus. Elades pidevas võistlustuhinas, soovides olla alati parim, unustame tähelepanu pöörata sellele, mis toimub meie sees. Tegelikult oled sa tubli ja saad kõigega hakkama, aga vahel on okei võtta rahulikumalt ja võistluskarussellilt maha hüpata.

Märgid, et võid vajada pausi:

  • Kui tunned, et väikesed kommentaarid või hetked muudavad su liialt emotsionaalseks.
  • Kui hakkad põhjuseta nähvama ja end kõige kallimate peal välja elama.
  • Kui tunned, et oled pidevalt negatiivne ja klaas on enamasti pooltühi.

Tuleb meeles pidada, et kui me ei kanna enda vaimse ja füüsilise tervise eest hoolt, siis on võimatu teha ka oma tööd hästi. Selleks, et olla õnnelik ja rahulolev, tuleb oma «tööriistad korras hoida». Nii et võta endale hetk, loe raamatut, tee mõned venitusharjutused või mine jaluta tiir selles päikesepaistelises juulikuus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles