Sõbranna.ee moeblogi: Guns N' Roses tõi bändisärgid kapist välja

Liisbet Saue
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rokikultuuri ja rokk-kontserdite lahutamatuks osaks on alati olnud bändisärgid. Lemmikbändi logo või albumi kaanekujundusega T-särk aitab tekitada ühtekuuluvustunnet ja annab võimaluse oma muusikamaitset kõigiga jagada.

Oma lemmikbändi kontserdile minnes on bändisärgi kandmine justkui üks kirjutamata reeglitest, mida suur osa fänne rõõmuga järgib. Eilsel Guns N’ Rosesi kontserdil Tallinna Lauluväljakul võis näha lugematul hulgal fännisärke. Kuhu bändisärkide ajalugu tegelikult ulatub?

T-särgid murdsid esmakordselt alusriiete staatusest välja 1950ndatel, kui Hollywoodi staarid nagu näiteks Marlon Brando ja James Dean neid kinolinal kandma hakkasid. Üsna pea pärast Marlon Brando rolli filmis «Tramm nimega iha» («A Streetcar Named Desire»), kus näitlejal oli seljas valge T-särk, kujunes riideesemest uus moehitt. Kuuekümnendatel said T-särkidest eneseväljenduslikud statement-esemed, kandes erinevaid protestiteemalisi sõnumeid ja kujutades reklaame ning loosungeid. Üsna pea kolisid ka bändide logod ja albumite kaanepildid T-särkidele, pannes aluse seni raugematule trendile.

1968. aastal pani rokkmuusika promootor ja kontserdite korraldaja Bill Graham koos kaaslastega aluse Winterland Productions’ile, mis sai tuntuks kui esimene bändisärke tootev ettevõte. Seitsmekümnendatel hakkasid rokkbändid oma kontserditel fännisärke müüma ja sellest kujunes tohutult edukas äri. Bändisärgid, mis algselt väljendasid mässumeelsust ning andsid märku ideoloogilisest kuuluvusest, saavutasid laiema trendistaatuse üheksakümnendate alguses.

Tavaliselt on bändisärkidele siiditrüki tehnikas kantud bändi logo või albumi kaanepilt ja tihtipeale ka konkreetse tuuri kuupäevad ning asukohad. Tegemist on ideaalse suveniiriga, mis kontserdilt mälestuseks kaasa haarata. Samas on bändisärk täna ka lihtsalt populaarne moeese, mida võib leida pea igast kiiremoekauplusest. Siiski peetakse heaks tavaks, et bändisärgi kandja ka tegelikult antud bändi muusikat kuulab.

Vaata, millised kirevad bändisärgid jäid eile Postimehe fotograafi kaamerasilma ette!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles