Kuidas aitab tervislik toitumine laiskusest vabaneda?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: matej kastelic / PantherMedia / Scanpix

Toitumisnõustaja Erik Orgu kirjutab oma blogis, et kohtab sageli inimesi, kes ütlevad, et nad on laisad ja ei suuda oma soovitud plaane seetõttu ellu viia. Kas usud, et sul on võimalik tervislikult toitudes laiskusega igaveseks hüvasti jätta?

Kas toitumine mõjutab tuju?

Kindlasti mõjutab! Oled ilmselt ka ise märganud, et kui sa oled rõõmus, siis oled ka produktiivne - töö läheb lennates, ootad kokkusaamisi sõpradega, teed sporti tavapärasest sagedamini. Kui aga tunned laiskust, siis sageli on see põhjustatud sellest, et oled tujutu või lausa kurb. See aga tuleb omakorda on mõjutatud sellest, et oled oma toitumise käest lasknud ning sööd valesid toiduaineid. Näiteks tugevalt töödeldud toidus on enamasti süsivesikud, vähesel määral ka valke ja rasvasid, aga liigse töötlemise tõttu ei ole toit enam täisväärtuslik ning keha ei saa seetõttu kõike vajalikku kätte.

Mida süüa, et olla rõõmus?

Oluline on süüa valgurikast toitu - kana, kala, piimatooted, soja, spinat, tofu jne. Keha toodab valgurikastest toiduainetest aminohapet nimega trüptofaan, mis koostöös foolhappe, vitamiinidega C ja B16 ning magneesiumiga toodab omakorda serotoniini. See on hormoon, mis hoiab sind rõõmsana ja takistab masendusse langemast.

Kuidas laiskusest alatiseks vabaneda?

Laiskusest üle saamiseks on vaja saada rõõmsaks ja rõõmsaks saab tervislikult toitudes. Füüsiliselt tuleb oma kehas esile kutsuda protsess, mille toimel hakkab organism serotoniini tootma. Serotoniini tootmise aluseks on valgurikkad toidud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles