Isadus alandab meestel testosterooni taset

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isadus alandab meestel testosterooni taset
Isadus alandab meestel testosterooni taset Foto: SCANPIX

USA Northwesterni ülikooli uurijate sõnul on meestel kaasasündinud bioloogilised eeldused lastega tegelemiseks.

Teadlased avastasid, et isadus ja lastega tegelemine alandab meeste testosterooni taset, muutes nad vähem agressiivseks, kirjutab BBC.

Meessuguhormooni taseme langus muudab mehed pehmemaks ja perele orienteeritumaks, samas kui testosteroonitaseme tõus kasvatab meestel seksiisu ning paneb nad partnerite pärast võistlema.

Teadlased uurisid 624 noort meest enne ja pärast isaks saamist.

Uuring näitas, et isaks saanutel langes testosterooni tase märgatavalt.

Meestel, kelle lapsed olid vähem kui ühe kuu vanused, oli testosterooni tase kõige madalam.

See näitab, et järglaste saamisel ja nende kasvatamisel on meeste hormonaalne tase erinev.

«Isaks olemine nõuab nii emotsionaalset, psühholoogilist kui füüsilist kohandumist. Uuring kinnitas, et meeste kehakeemia muutub selliselt, et neile nõudmistele vastata,» sõnas uurija Christopher Kuzawa.

Samuti arvatakse, et alanenud testosreooni tase aitab ka mõningaid haigusi ära hoida. See selgitab ka fakti, et abielus meeste tervis on parem kui vallalistel meestel.

Briti uurija Allan Pearcy lisas, et mehed, kelle testosterooni tase on madalam, on tõenäoliselt ka monogaamsed ning tegelevad enam lastega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles