Kas tead, kui palju maksavad pangateenused?

, Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas teate, kui palju maksab pangaülekanne, kui suur on teie pangakaardi hooldustasu ning mis summa eest saadab pank mobiilile saldoteateid?  Piima ja leiva hinnaga ollakse sageli rohkem kursis kui pangateenuste hindadega.

Pangateenuste hindadele tasuks aga siiski tähelepanu pöörata, samuti tasuks üle vaadata, milliseid teenuseid ja kui palju te kasutate. Kuigi esmalt võib tunduda, et tegu on peenrahaga, aitavad läbimõeldud pangavalik ning teenuste kasutamise hoolikas planeerimine vähendada igakuiseid kulusid ning säästa aasta jooksul kena summa.

Alusta inventuuriga

Alustage pangateenuste inventuuri sellest, et vaatate üle viimastel kuudel tarbitud teenuste mahu. Vaadake näiteks, kui palju teete igakuiselt regulaarseid makseid – tasute kommunaalteenuste, elektri, interneti ja teleteenuste, telefoni- ja mobiilikõnede, trennitasu, lasteaiamaksu ja lapse toiduraha jt teenuste eest.

Lisaks pidage silmas, kuidas annate lapsele taskuraha (kas sularahas või pangaülekandega), kas ja kui tihti teete makseid sõpradele või pereliikmetele, kas eelistate kino- ja teatripileti soetada  internetist või ostate internetioksjonilt kaupa.

Kui kõik maksed, nii pangasisesed kui teise panka, on kirja saanud, on lihtsam hinnata, kas kasutatud teenustele on soodsamaid alternatiive või on mõistlik mõnest ehk hoopis loobuda. Näiteks pangakontori külastamise asemel tasub alati eelistada internetipanga, telefonipanga või pangaautomaadi kasutamist. Mistahes kommunaalteenuse, telefoni, elektriarve või muu igakuise makse saate enamasti maksekorralduse asemel ära maksta tasuta otsekorraldusega.

Küsige endalt, kas on mõtet maksta saldoteate eest, mis saabub e-kirja või sõnumiga, kui kontoseisu saate tasuta kontrollida ka lühinumbrile helistades või internetipanka sisse logides. Kui siiski peate vajalikuks saldoteate saamist, määrake mõistlik piir, alates millest pank teid muutustest kontol teavitab – pole vast mõtet SMS tallida vaid selleks, et saada teade 5 euro laekumisest.

Lapsele võib taskuraha või kanda püsikorralduse või tasuta mobiilimaksega.  Mobiilimakse on kiire ja mugav alternatiiv ka sõprade ja teiste pereliikmete vahel maksete tegemiseks.

Vaadake ka seda, kui tihti ja kust võtate välja sularaha. Pidage siinjuures silmas ennekõike seda, kas ja kui tihti olete sunnitud kasutama raha võtmiseks teiste pankade automaate.

Soodus pole alati soodus

Tehke arvutus ja prognoos, millised teenused ja tooted on vajalikud ning kui suured on täna ja tulevikus nende eest makstavad tasud.  Seejärel tutvuge erinevate pankade valikuvõimalustega, et leida sobivaim pakkumine ja tehke arvutus uute tingimustega ehk sobivaimas pakkumises toodud andmete alusel.

Pankade hinnakirjad on suures osas liigagi sarnased, kuid arvutamine ja põhjalik infoga tutvumine tasuvad vaeva, sest ka igakuiselt liigselt makstud 2 eurot annab aastas juba 24 eurot kokkuhoidu. Ka sunnib nii-öelda jalgadega hääletamine ettevõtteid kliendisõbralikumat pakkumist looma.

Tasub otsida ka sooduspakette, mida pakutakse näiteks noortele või seenioridele, peredele või tudengitele. Hinnasoodustused võivad olla seotud ka lepingute mahu ja/või kliendisuhte pikkusega. Mistahes soodustusi uurides tuleb aga olla valvel, et ära tunda peidetud teenuste pähemäärimine või varjatud hinnatõus.

Enamasti kaasneb soodsas paketis ühe teenuse või toote ostmisega automaatselt teatud hulk teisi teenuseid või tooteid kindlaks määratud koguses või mahus. Sageli ei vaja me tegelikult lisana pakutavaid tooteid või teenuseid, kuid pangale annab see võimaluse teenida raha ka lisateenuste eest. Kui paketi hind on kõrgem reaalselt tarbitud teenuste maksumusest, tähendab see tegelikult hinnatõusu.

Näiteks kindla kuutasuga pangamaksete pakett, mis sisaldab tasuta  ülekandeid  ja pangakaarti, muudab pangakaardi kasutamise kallimaks, kui olete seni tasunud arved tasuta otsekorraldusega. Seega olete seni maksnud vaid pangakaardi hooldustasu, nüüd aga saate kaardile pealekauba midagi, mis pangakaardi kuutasu hoopis kergitab.

Ostjale küll tundub, et ta saab oma raha eest rohkem, tegelikult aga vajas ta vaid üht toodet-teenust pakutava seast, mille kasutamise võimaluse eest tuleb nüüd aga hoopis enam tasuda. 

Pakett kui pääsetee hinnatõusust?

Kui teile olulised teenused ei ole arvestatud paketi osaks või nende maht on piiratud, tuleb ületarbitud teenuste eest tasuda tavapärase hinnakirja alusel ning reklaamitud hinnavõit ei pruugi tegelikult rahakotis kokkuhoidu pakkuda. Eelpool toodud näite varal – olete tasunud paketi raames elektroonsete maksete eest, kuid kontoris makset sooritades tuleb tasuda vastavalt hinnakirjale ja kasutamata jäänud elektroonse makse eest raha järgmisesse kuusse edasi ei kanta.

Ka ei arvesta paketi regulaarne tasu teie tegemiste hooajalisust. Kokkulepitud kuutasu tuleb maksta ka siis, kui võimalus või vajadus teenuse kasutamiseks puudub – näiteks suvel maakodus elades või välismaal viibides. Ka võib sularaha väljamakse teenustasu tuua kaasa kõrgemad kulud arveldustele, kui 1-2 korda kuus vajate sularaha, kuid arveldustepakett ei paku tasuta pangaautomaatide kasutusvõimalust või soodustusi.

Lisaks on võimalik, et sooduspakettide loomisega on kaasnenud üksikult ostetavate teenuste hinnatõus, mida saab vältida ainult paketiga liitumisel. Näiteks soodustingimustel pangateenuste paketi saamiseks tuleb lisaks pangakonto avamisele ja internetipanga lepingu soetamisele teha hoius või otsekorraldus.  Kui te pole nõus lisateenust ostma, jääte sooduspaketist ilma ja teil tuleb tasuda aastas täiendavalt raha pangakonto ja internetipanga lepingu eest.

Perele üks pank

Sageli on kombeks omada kontot ja kaarti mitmes pangas.

Pangas, kuhu laekub sissetulek, kiikame kontoseisu ja tehinguid vähemalt paar korda kuus ja saame sageli kasutada  püsikliendi soodustusi, kuid teise panga kontoseis võib pikaks ajaks tähelepanuta jääda.

Kuid tühjalt seisnud kontole tekkinud kontopaketi või pangakaardi teenustasu võlgnevus võib ebameeldivalt üllatada, seega on mõistlik tarbetud teenused sulgeda.

Ka on kogu perel mõistlik arveldada ühes pangas, et ülekanded liiguksid sujuvalt ja vajadusel saaks läbi internetipanga ka lapse tehingutel silm peal hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles