Vankumatult abikaasa kõrval

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ikka koos: Dominique Strauss-Kahn ja tema abikaasa Anne Sinclair saabuvad 6. juunil New Yorgis kohtusse.
Ikka koos: Dominique Strauss-Kahn ja tema abikaasa Anne Sinclair saabuvad 6. juunil New Yorgis kohtusse. Foto: SCANPIX

Pidevate süüdistustega maadlevat Dominique Strauss-Kahni on juba viimased paarkümmend aastat vapra emalõvina kaitsnud tema uskumatult ohvrimeelne abikaasa.

Abielu algul oli karismaatiline teleajakirjanik Anne Sinclair toona poliitikuna veel lapsekingades kaasast märksa kuulsam ja värvikam avaliku elu tegelane. Kui aga Strauss-Kahn poliitikas tugevamalt kanda kinnitama hakkas, otsustas naine ennastsalgavalt karjäärist loobuda ning kõikumatult abikaasa kõrval seista. Seda on ta teinud tänaseni, eitades kõiki mehele esitatud ränki süüdistusi.

New Yorgis prantsuse-juudi perekonnas sündinud Sinclairi vanemad olid Ameerika Ühendriikidesse rännanud Teise maailmasõja ajal, põgenedes natsirežiimi koleduste ja tagakiusamise eest. Kui sündides sai Anne endale perenimeks Schwartz, siis aasta hiljem otsustas isa võtta nimeks Sinclair.

Mõned aastad pärast tütre sündi kolis perekond Pariisi. Ainsa lapse staatust nautiv Anne kasvas armastavate ja kaitsvate vanemate hoole all ning meenutab lapsepõlve vaid helgetes toonides. Sinclairi sõnul kinnitas ta endale juba kümneaastaselt, et ei taha rikkaks saada ainuüksi päranduste abil, vaid soovib leiba teenida ajakirjanikuna.

Pariisi kõrgkoolides nii poliitikat kui ka õigusteadust õppinud neiut meelitas seega juristikarjääri asemel ajakirjanduse kirev maailm, esimesed katsetused sellel alal tegi 25-aastane Sinclair raadioeetris.

Sealt liikus ta edasi teleekraanile, kus võitis julgete intervjuudega miljonite televaatajate südame. 13 aastat järjest igal pühapäeva õhtul mõne värvika isiksuse elu lahanud Sinclair muutus armastatud ja oodatud meelelahutajaks. Oskuslikult nii kroonprintsi kui ka popstaaridega vestelnud ajakirjanik võitis mainekaid auhindu ning sai endale hüüdnimeks Prantsusmaa Oprah.

Armastus esimesest silmapilgust

Dominique Strauss-Kahniga tutvus Sinclair 1989. aastal telesalvestusel, kus Anne oli poliitiku sarmist ja intelligentsusest silmapilkselt joobunud. Ka Strauss-Kahn pidas Sinclairi huvitavaks ning helistas talle mitu korda päevas.

Algul varjasid esimesest hetkest armunud kiivalt oma suhet ning kohtusid restoranides, kus rääkisid teineteisele tundide viisi oma lapsepõlvest. Üllataval kombel tegi esimese julge sammu Sinclair, saates mehele armastuskirja.

Juba kaks aastat pärast esmakohtumist olid mõlemad oma tollastest abikaasadest lahutanud ja valmis omavahel abielluma. Strauss-Kahn oli varem paari heitnud kahel korral ning saanud nelja tütre isaks, Sinclairil oli eelmisest abielust ungari-prantsuse juurtega ajakirjaniku Ivan Levaïga kaks poega.

Kui Strauss-Kahn 1997. aastal rahandusministriks nimetati, loobus Anne huvide konflikti vältimiseks kuulsat telešõud juhtimast ning keskendus abikaasa toetamisele.

Kuna Sinclairi on nimetatud üheks Prantsuse kõige tasustatumaks ja mõjukamaks ajakirjanikuks, siis oli naise otsus kuulsuse tipul uhkest telekarjäärist loobuda paljudele suureks üllatuseks. Samas tegeles ta ajakirjandusega madalamat profiili hoides edasi: juhtis raadioeetris kultuurisaadet, kirjutas vabakutselisena artikleid ja menuraamatuid poliitilistel teemadel ning oli telekanali asedirektoriks.

Veel avas Sinclair rahvusvahelisi poliituudiseid kajastava blogi. Julgete kommentaaridega muutus see üheks loetumaks kogu Prantsusmaal, aga «sajandi vägistamisskandaaliks» ristitud sündmuste tõttu on tema usin postitamine katkenud.

Strauss-Kahni kaitseingel

Kuigi rahvusvaheline tähelepanu on Sinclairi abikaasale osaks saanud alles viimasel ajal, on skandaalid teda saatnud juba 1990ndate lõpust. Ja juba siis seisis Anne vapralt abikaasa kõrval, kannatas välja kõik ajakirjanduses levinud süüdistavad pealkirjad ning klaaris mehe rumalusi.

Isegi kolm aastat tagasi levinud uudis Strauss-Kahni salasuhtest alluvaga ei suutnud Sinclairi šokeerida. Selle asemel teatas ta, et selliseid asju juhtub iga paariga ning nemad armastavad teineteist endiselt nagu aastaid tagasi. Samuti nimetas Sinclair seelikukütist abikaasa tegevust igati õigeks sammuks, kuna poliitikud pidavatki võrgutuskunsti valdama.

Kuigi Anne tundus oma meest ümbritsevate skandaalide suhtes justkui karastunud olevat, tabas viimane neist teda siiski üpris ootamatult. Pariisis esimese lapselapse sündi oodates ning tuttavaid külastades sai ta ühel ööl abikaasalt saatusliku kõne, mis muutis oluliselt naise tegevusplaane.

Olles ühendust võtnud mainekate advokaatidega, ei saanud šokeeritud Sinclair tunde sõnu suust ning aina nuttis. Peagi võis Prantsusmaa Hillary Clintoniks nimetatud naist aga meedia pilgu all näha taas tugeva ja enesekindlana, kes usaldab oma abikaasat sajaprotsendiliselt ning seisab truult tema kõrval.

Sinclairi vankumatu ja vapra toetuse tõttu peetaksegi teda abikaasa suurimaks juhendajaks ja kaitseingliks. Samuti on meedias kõlanud väited, et ilma naiseta poleks Strauss-Kahn suutnud saavutada midagi, kuna Sinclairi suured honorarid ja kuulsalt kunstikauplejast vanaisalt Paul Rosenbergilt päritud varandus võimaldasid abielupaaril elada kuninglikes tingimustes nii kahes Pariisi luksuskorteris, USAs mitmemiljonilises majas kui ka Maroko häärberis.

Saladus pole seegi, et Anne rahastas heldelt abikaasa poliitilist tegevust. Hiljutiste skandaalide tõttu tuli naisel aga tasuda Strauss-Kahni hiiglaslikud kohtukulud. Nii kulus enam kui neli miljonit eurot kautsjoniks, sadu tuhandeid advokaatidele ning mehe luksuskorteris veedetud koduaresti jaoks.

Miks ja kuidas üks naine sellist alandust talub, on jäänud paljudele mõistetamatuks. Kriitikute arvates on tegu ambitsioonikusega, kuna Sinclair on alati soovinud näha Prantsusmaa järgmise presidendina juuti ning nautida esileedi rolli.

Sõprade sõnul on aga põhjuseks armastus – loomult lahke ja leebe Anne muutuvat abikaasat kaitstes tõeliseks emalõviks, kes läheks Strauss-Kahni nimel läbi tule ja vee. Paari tuttavate sõnul on nad tõelised hingesugulased, kellele meeldib teineteise seltskonda nautida. Seetõttu on abielupaaril ka ühine kabinet, kus nende lauad on seatud vastamisi ning seinu katavad ühised fotod.

CV
Anne Sinclair


Sündinud 15. juulil 1948. aastal New Yorgis
Vanemad: Joseph-Robert Schwartz ja Micheline Nanette Rosenberg
Haridus:  Pariisi Poliitikateaduste Instituut (poliitikateadused), Pariisi Ülikool (õigusteadused)
1973–1976 – ajakirjanik raadiojaamas Europe 1
1984–1997 – pühapäevaõhtuse telesaate «7/7» juht
Kuulsaimad intervjueeritavad: François Mitterrand, Nicolas Sarkozy, Bill Clinton, Mihhail Gorbatšov, Helmut Kohl, Gerhard Schröder, Hillary Clinton, Walesi prints Charles, Madonna, Sharon Stone, Paul McCartney, Woody Allen
26. november 1991 abiellus Dominique Strauss-Kahniga
Lapsed: Elie ja David
Hobid: tennis ja suusatamine
Vara väärtuseks hinnatakse 200 miljonit USA dollarit (Forbes, 2011)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles