Kümme toitu, mis turgutavad ainevahetust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jogurt aitab ainevahetust ergutada.
Jogurt aitab ainevahetust ergutada. Foto: SCANPIX

Inimesed otsivad järjepidevalt võimalusi enda ainevahetuse kiirendamiseks, et hoida kehakaalu kontrolli all. Alati kiputakse nägema, et tuleb rohkem trenni teha, lihaseid kasvatada ja tervislikumat toitumist juurutada. Paljud unustavad aga tähelepanu pöörata toitudele, mis keha metabolismi turgutavad.

Kui sind huvitab, mida saad selleks süüa, et ainevahetust tõhusamaks muuta, siis võid alustada alljärgneva kümne toidu proovimisega, soovitas symptomfind.com.

Kala

Lõhe, tuunikala ja tursk on just sellised kalad, mis aitavad metabolismi parandada. Need on proteiini allikaks, samas väherasvased ja madala kalorsusega ning sisaldavad väga kasulikke omega-3-rasvhappeid.

Must kohv

Must kohv on hea hommikune ärataja ning kiirendab ka ainevahetust. Kohv on tervislikum alternatiiv energiajookidele ja annab sulle jõudu kogu tööpäevaks. Kuid ka kohvi joomisega tuleks jääda mõistlikkuse piiridesse.

Greibid

Lisaks C-vitamiinile sisaldab greip rasvu põletavaid ensüüme. Greibi söömine aitab niisiis organismis insuliini kogust alandada, mis omakorda keha rasvavarusid vähendab.

Jogurt

Kui püüad vältida ebatervislikku hommikusööki, siis alusta päeva jogurti ja puuviljaga. Jogurtis on külluses proteiine, mis on kasulikud metabolismile, kuna nende lõhustamiseks peab keha rohkem energiat kulutama.

Õunad

Õunad on ühed neist supertoitudest, mis on madala kalorsusega, kuid toitainetest pungil. Õunad kuuluvad negatiivse kalorsusega toiduainete gruppi, mis tähendab, et nende seedimiseks kulutab keha rohkem kilokaloreid kui õunad ise sisaldavad.

Vürtsikad toidud

Jalapeno ja teised tšillipiprad sisaldavad ainet nimega kapsaitsiin, mis aitab kehal kilokaloreid põletada isegi pärast söömise lõpetamist. Järgmine kord, kui einestama asud, turguta ennast, enda südant ja ainevahetust tšillipipra vürtsikusega. Kuid vaata ette, et sa vürtsika kraamiga liiale ei läheks.

Kaneel

Arvukad uuringud on näidanud, kui kasulik on kaasata menüüsse rohkem kaneeli. Üks kasuteguritest on metabolismi kiiruse ajutine tõus. Saad seda vürtsi enda toitumisse väga lihtsalt kaasata, kui lisad seda näiteks jogurtile või hommikuhelvestele, puistad seda puuviljadele või segad tee sisse.

Roheline tee

Nagu must kohvgi, on roheline tee kofeiiniga kuum jook, mis ainevahetusele kasuks tuleb. Lisaks sisaldab see ka antioksüdante - kaks head põhjust, miks rohelist teed tihedamini jooma hakata.

Spargelkapsas

Spargelkapsas ehk brokkoli sisaldab ohtralt kaltsiumit ja C-vitamiini, mis on suurepärased toitained metabolismi ergutamiseks. Pealekauba saab spargelkapsast kiudaineid, mis teeb sellest just õige aedvilja kaalulangetamiseks.

Vesi

Vesi mängib sinu organismi metabolismis võtmerolli, kuna seda on vaja kilokalorite põletamiseks.

Kõik need kümme toiduainet on küll ainevahetusele väga kasulikud, kuid metabolismi kiirendamiseks leidub veel palju teisigi toite, mis siinsesse nimekirja ei mahtunud. Näiteks on abiks kerged lihad, mis sisaldavad ohtralt proteiine, ent on vähese rasvasisaldusega. Samuti võib proovida kaltsiumirikkaid toite, sealhulgas väherasvaseid piimatooteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles