Kuidas luua taimedele talveks sobivad tingimused?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toataimed.
Toataimed. Foto: Peeter Langovits

Kaasaegsetes soojustatud majades on raske luua taimedele suvise aiaga täpselt samu tingimusi. Kolm tegurit, millega tuleb taimi talveks siseruumidesse viies arvestada, on kindlasti temperatuur, niiskus ja valgus.

Kui mõelda vanemate eramajade peale, siis enamikul on puudega köetavad ahjud veel alles ning samuti leidub ruume, mida ei köetagi või kasutatakse harva. Nendel aiapidajatel, kellel sellised võimalused on olemas, on sobiva temperatuuriga taimede talvekorter kohe lihtsalt omast käest võtta.

Veelgi suurem eelis on neil aiaomanikel, kelle majal on klaasveranda. Seal on talvel küll sageli vaid mõned plusskraadid, kuid samas valgusküllane ja õhuline keskkond. See teeb verandast täiusliku paiga, kuhu kolida oma aiast näiteks fuksiad ja pelargooniumid. Kui me mõtleme selle peale, et juurvilju hoiame me enamasti keldrites, kus on piisavalt niiskust, pimedust ja mõned soojakraadid, saab keldrist suurepärane paik ka daalia mugulatele, kus olla nn talveunes.

Tänapäeval elavad paljud aga moodsates majades või suvilaomanikud ka korterites, kus igas toas on üsnagi soe. Keskkütte või elektrikütte soojus on taimedele aga liiga kuiv. Siiski saab üht-teist ära teha, et luua isegi seal taimedele talveks sobiv valguse, temperatuuri ja niiskuse tase.

Kui taimel on lehed talvel küljes, siis vajab ta üsna palju valgust. Selleks on ruumides on vaja luua sügiseks ja talveks täiendav valgusallikas. Tavaline lambipirn pole kaugeltki piisav. Ei piisa isegi mitmest lambist laes, kui see ei ole paigutatud just otse taimede kohale.

Kui tuua taimed vabast loodusest eluruumi, siis paljud reageerivad sellele muutusele nii, et lehed muutuvad üsna kiiresti kuivaks või kollakas/pruunikaks ning lõpuks langevad need üldse maha. Tavalises toasoojuses moodustab niiskus alla poole sellest, mis on aias terve suve kuumematel päevadel. Samal ajal võib pidev suure entusiasmiga kastmine hävitada selle sootuks. Seepärast tasub kasta toas õuetaimi ainult nii palju, et nad ära ei kuivaks. Näiteks võiks kasta neid pritsipudeliga kord või paar nädalas.

Kui temperatuur on ruumis liiga kõrge, proovivad taimed edasi elada nagu enne, kuid ei saa seda teha, kuna nii valgus kui ka õhuniiskus on liiga madalad. Sellisel juhul aitab see, kui  proovida hoida neid nii jahedas kui võimalik. See võib olla võimalik, kui selles ruumis alandada temperatuuri miinimumi peale.

Võimalusel võib teha talvituvatele taimedele sobiva paiga maja kas jahedamasse ossa, köetavasse kasvuhoonesse, kortermajade kinnistele rõdudele, kus saab hoida talvel plusskraade või suvilas, kus aga saab taimede jaoks paigaldada lisavalguse.

Allikas: odla.nu

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles