Imetamine tõstab naiste agressiivsust enesekaitsel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

California ülikooli teadlaste värske uuringu tulemused näitavad, et kui miski peaks ohustama naisi või nende lapsi, ilmutavad kaitsesse asunud imetavad emad kaks korda suuremat agressiivsust kui kunsttoidul olevate beebide emad ja naised, kellel lapsi ei ole.

Bioloogid teavad, et imetavad emasloomad on poegade imetamisperioodil agressiivsemad ja leebuvad, kui pojad juba suureks on kasvanud, kuid siiani polnud teada, kui palju sarnaneb rinda andvate naiste käitumine imetavate makaakide, rottide, hiirte, hamstrite, lõvide, hirvede, lammaste ja teiste imetamisajal agressiivsemate loomade käitumisele, vahendas teadus.err.ee.

Lisaks sellele, et imetavad naised on julgemad ja jõulisemad võitluses võimaliku ründajaga, suurendab imetamine ka vastupanuvõimet uue ilmakodaniku sünniga seotud stressi vastu.

Kuid agressiivsusel, mida imetavad naised ilmutavad, on omad piirid. «Rinnaga toitvad emad ei pea plaani, et läheks välja ja kukuks baaris kaklema, kuid kui keegi ähvardab neid või nende last, siis meie uuring näitab, et suurema tõenäosusega käituvad nad enesekaitsel agressiivsemalt,» ütles uuringu autor Jennifer Hahn-Holbrook.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles