Euroopas ei tule laste meikimine minimissivõistlustel kõne allagi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2010. aastal Ungaris toimunud laste missivõistlusel osaleja ootab järjekorras enda etteastet.
2010. aastal Ungaris toimunud laste missivõistlusel osaleja ootab järjekorras enda etteastet. Foto: SCANPIX

Kui Ameerikamaal on tekitanud poleemikat tõsielusaated, mis näitavad väikeseid tüdrukuid iludusvõistluste keerises ja emasid oma koolieelikutest võsukeste välimusega katsetamas, siis Sixtina tantsu- ja modellikooli direktrissi Tiina Jantsoni kinnitusel keskendutakse siinpool ookeani laste talendile.

Noorimad õpilased Sixtina tantsu- ja modellikoolis on kolme- ja nelja-aastased, kelle puhul langeb põhirõhk füüsilise vormi arendamisele, millele lisaks saavad lapsed ka poseerimise ja kõndimise koolitust.

Õpitut esitletakse võimalusel konkurssidel, milles noorimate osavõtjate puhul hinnatakse eelkõige oskuseid, mitte välimust, märkis Jantson. Näiteks tõi ta rahvusvahelise Children Talent World festivali, mille üheks osaks on talendivõistlus ning teiseks Mini Miss Worldi ja Mini Mister Worldi valimised.

Võistlustulle kaasatakse alates seitsmeaastaseid lapsi ning kahes vanuserühmas konkureerivate osalejate lõpptulemuse moodustavad peamiselt individuaalsete võimete demonstreerimisel – kas siis laulu, tantsu, näitlemise või joonistamise eest – teenitud hinded.

Igal maal oma tavad

Euroopas läbi viidavatel talendivõistlustel, kuhu Jantson on oma panuse andnud, ei tule laste kategoorias meikimine kõne alla. «Kui, siis ainult paned puudrit ja natuke huuleläiget ja põsepuna, et lava peal kahvatu välja ei näeks, aga suure meigi tegemine on keelatud,» väitis ta.

Küll aga on Ameerikas juhtunud seda, et väikeseid tüdrukuid viiakse konkurentsivõime tõstmiseks kosmeetiku käe alla või «kaunistatakse» neid kunstpäevitusega. Jantsoni hinnangul ei saa aga seal korraldatavaid laste missi- ja iludusvõistlusi võrrelda konkurssidega Euroopas ning veel vähem Eestis, kus inimesed on oma temperamendilt märksa tagasihoidlikumad ja kinnisemad.

Näiteks Ladina-Ameerikas tuleb ette, et tütreid vormitakse sünnist saadik tulevasteks missideks, nentis Jantson: «Kuna seal on palju kauneid neide, siis võib-olla on see nende jaoks üks hüppelaud elus edasi jõudmiseks.»

Kodumaal ei ole naisel tulnud 22 aasta jooksul, mil ta lapsi on koolitanud, tegemist teha emadega, kes maast madalast oma võsukesi missiks või modelliks kasvatavad.

Talendivoor kui karneval

Kui tavapäraselt koolieelikute või algklasside laste välimusele konkurssidel rõhku ei panda, siis teine lugu on playback show'dega, kus jäljendatakse maailmakuulsaid staare. Jantsoni sõnul on taolisi etendusi korraldatud aastakümneid ning neid viiakse läbi ka paljudes koolides, rääkimata siis talendivõistlustest.

Tantsu- ja modellikooli direktriss ei näe midagi halba selles, kui laps kehastub playback show's oskuslikult näiteks Marilyn Monroe'ks või Liza Minnelliks – seda tuleks vaadata kui näitlemise talenti. Ning kogu üritust koos laste kostümeerimise ja meikimisega kui karnevali.

«Karnevalil täpselt samamoodi riietatakse end ei-tea-kelleks ja nii palju kui vähegi võimalik, püütakse ennast sarnastada teatud kangelasega. Siin (playback show'l – toim.) on kangelaseks tuntud maailmastaarid,» võrdles Jantson.

Ameerikas palju vastukaja leidnud juhtum, kus nelja-aastase tüdruku ema võttis uute meetmetena appi võltsrinnad ja -pepu, et laps iludusvõistlustel rohkem silma paistaks, leidis Jantsoni arvates samuti aset missivõistluse voorus, kus tuli kuulsusi jäljendada.

«Ega siis last minimissivõistlusele ei saadetud sellisena ennast näitama ja ilutsema, vaid see konkreetne asi oli tehtud playback-võistluseks, mis oli ilmselt selle missivõistluse üks osa,» tõdes Jantson, et kuigi antud lapsevanema teguviisi ta õigeks ei pea, jäi üldsusele olukorrast vale mulje.

Naine lisas, et playback show'sid ei saa kuidagi seostada perverssustega: «Et see on nüüd pedofiilide maiuspala, sellele võivad tulla ainult inimesed, kes leiavad ka, et jõuluvana on absoluutne pedofiil, kui ta sunnib lapsi oma põlvele istuma.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles