Kuidas valida endale sobiv juuksevärv?

Esme Kassak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Üheks lihtsaimaks vahendiks kogu oma ilmet muuta on juuste värvimine. Sobiva värvitooni valikul tuleb arvestada aga kindlasti olemasoleva juuksevärviga, võrreldes seda soovitava värvi näidisega. Kodusel teel värvides ei tohiks uus toon erineda loomulikust juuksevärvist rohkem kui kolme tooni võrra.

Juuste värvima asumisel tuleb arvestada sedagi, kas juuksed on eelnevalt juba värvitud või mitte. Kui juuksed on püsivärviga kaetud, on neid raskem heledamaks värvida.

Heledamaks on lihtsam värvida loomulikku juuksetooni, soovitavad Avoni juuksehooldusspetsialistid. Samuti tuleb arvestada, et kui juuksed on heledamaks triibutatud, siis pärast värvimist ei pruugi jääda heledamaid salke enam näha.

Värvimise lõpptulemus sõltub alati nii loomulikust juuksevärvist kui ka valitud värvitoonist, seega ei pruugi jääda üks ja sama värvitoon kõigil ühesugune. Kui halle juukseid on 50 protsenti või rohkem, jääb lõpptulemus pisut heledam.

Kui värvitooni valimine paneb kõhklema kahe võimaluse vahel, on kindlam otsustada pisut heledama tooni kasuks. Soovi korral võib juuksed alati taas tumedamaks värvida, samas kui juuste heledamaks värvimine pole nii lihtne.

Juuste värvimiseks võib valida tooni, mis on praegusest juuksevärvist tumedan, heledam või sama tumedusastmega. Oluline on arvestada sellega, et valitud värvitoon ei erineks loomulikust juuksevärvist rohkem kui kahe-kolme tumedusastme võrra. Kardinaalsemate värvimuutuste puhul on soovitatav pöörduda professionaalse juuksuri poole.

Soovitused juuste blondiks värvimisel

Kuldsed toonid annavad juustele sooja, tuhkjad toonid aga külma värvivarjundi. Juuste värvimisel üldse ja mõnikord ka heledamaks värvimisel võivad juustesse püsima jääda pigem sooja tooni pigmendid.

Sellist värvitulemust peetaksegi silmas, kui räägitakse erkkollast tooni (vasekarva) juustest. Vasekarva varjundi vältimiseks on soovitatav kasutada tuhkjat (.1)* tooni.

Kui loomulik juuksevärv on tumedam (5-6), tuleks valida neutraalne või tuhkblond värvitoon, et heledamaks värvimisel tasakaalustada juustes peituvat sooja tooni. Kui juuksed on aga suuremas osas hallid või nende loomulik tumedusaste jääb vahemikku 7–9, on neutraalne või kuldne värvitoon kõige sobivam.

Kui värvi valimine tekitab kõhklust, on soovitatav valida neutraalne toon ja mõnel teisel korral katsetada intensiivsemat värvi.

NB! Kui on soov blondiks värvida tumedaid juukseid, mille loomulik tumedusaste on 2–4, on seda kõige parem teha juuksurisalongis. Kodusel teel üle kolme tumedusastme võrra heledamat tooni kasutades võivad tulemuseks olla oranži või erkkollast värvi juuksed, mis ei pruugi olla ootuspärane tulemus.

Soovitused juuste brünetiks värvimisel

Juuste värvimine pruunide toonidega võib tunduda üsna lihtne, kuid tegelikult võib see osutuda küllaltki keerukaks, kuna tuleb arvestada paljude nüanssidega.

NB! Üks levinud probleem on punakas või vasekarva lõpptulemus. Kui värvida juuksed kuni kaks tooni heledamaks ja tulemus jääb soovitust punakam või kuldsem, tuleks järgmisel korral kasutada tuhkjat tooni, et tasakaalustada juuste heledamaks värvimisel ilmnenud sooja tooni.

Soovitused juuste punaseks värvimisel

Kui sa pole loomulik punapea ja soovid värvida oma juuksed punaseks, on kõige parem alustada konservatiivselt. Vali punane toon, mis on lähedane juuste loomulikule värvitoonile.

Kui juustes on palju valget tooni, võiks valida vaskse või kuldse varjundiga punase värvi. Tumedam burgundia- või veinipunane võib valgetel juustel jääda aga roosakaks.

NB! Tavaline probleem juuste punaseks värvimisel on see, et juuksejuured jäävad liiga eredad. Selle põhjuseks on enamasti kehasoojus, mis moonutab lõpptulemust, või liialt suur hallide juuste osakaal.

Sellise tulemuse vältimiseks tuleks värvi kanda esmalt juukseotstele ja ülejäänud juuksepikkusele ja alles seejärel juuksejuurtele. Nii värvida on küll raskem, kuid see aitab vältida juuksejuurte liialt eredaks värvumist.

Soovitused hallide juuste värvimisel

Kui peamiseks eesmärgiks on hallide juuste katmine, annavad kõige parema tulemuse neutraalsed toonid, mis ei muuda juukseid tuhmiks ega anna liialt sooja tooni.

Punaste toonide paletti kuuluvad juuksevärvid annavad juustele kirka intensiivse värvitooni. Kui nende toonidega värvitakse juukseid, milles on üle 50 protsendi halli, võib tulemus jääda eredam ja intensiivsemalt punane kui tumedamal põhjal.

Mõnel inimesel on tõrksad hallid juuksed, eriti juuksepiiril, millele värv ei taha kuidagi peale hakata. Sellisel juhul tuleks alustada värvi pealekandmist just nendest juustest. Kui juuste värvimine lõpetatud, võiks neile piirkondadele veelkord värvi kanda. 

* Juuksevärvide numeratsioonist

Juuksevärvi tumedust mõõdetakse skaalal 1–12, kus 1 on kõige tumedam ja 12 kõige heledam värv. Number, mis eelneb kümnendkohta tähistavale punktile, näitab pakendis oleva juuksevärvi heledust või tumedust.

Number, mis järgneb kümnendkohta näitavale punktile, tähistab juuksevärvi tooni (või värvivarjundit) ja just see annab juuksevärvile iseloomuliku välimuse. Mõnes juuksevärvis võib olla ühendatud 2 tooni: esimese numbriga tähistatud toon on tugevam või domineerivam ja teine vaid õrnalt märgatav.

Näited:

.0 on neutraalne või loomulik toon, milles soojad ja külmad varjundid on tasakaalus
.1 on tuhkjas (külm toon), mis aitab juuste heledamaks värvimisel vältida soovimatuid punakaid ja kuldseid toone
.3 on kuldne (soe toon), kuldsed toonid
.4 on vask (sügav soe toon nagu loomulikel punapeadel)
.5 on mahagon (külm punakas toon)
.6 on punane (luksuslik punane toon)
.7 on šokolaad (tasakaalustatult soe sügavpruun toon)
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles