Kas tõsta esikohale armusuhe või sõbrad?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kõik me oleme näinud paare, kel on suhte alguses suur sõprusringkond, mis siis järjest kokkupoole tõmbub, kuni lõpuks, kui suhe peaks purunema, ei ole enam kellegi poole pöörduda. Sellised juhtumid tuletavad meelde, et sõprusel näivad olevat palju tugevamad alused kui romantilistel suhetel.

Oxfordi ülikooli kognitiivse ja evolutsioonilise antropoloogia instituudi direktori Robin Dunbari eestvedamisel läbi viidud uuring näitas, et keskmiselt tõukab armusuhe uue partneriga eemale kaks lähedast sõpra, mis jätab paarile väiksema siseringi inimestest, kelle poole kriiside korral pöörduda, kirjutati portaalis dailymail.co.uk.

Lahutatud Karen Iverson mõistis liiga hilja neid ohte, mis kaasnevad sõprade hülgamisega armastatu pärast. Kui naine 35-aastaselt Davidit kohtas, armus ta ülepeakaela ning kolis kõigest kolme kuu pikkuse tutvuse järel mehe korterisse. Sõprussuhted jäid tagaplaanile.

David oli tugeva omanikuinstinktiga, mida Karen esialgu komplimendina nägi. Naine pidas isegi meelitavaks, et partner tema parima sõbra peale armukade oli. Siis võttis mees tähelepanu alla Kareni lapsepõlvesõbra iseloomuvead, mida ka naine seetõttu märkama hakkas. Liiga kaua läks Karenil aega taipamaks, et mees lahutas teda sõpradest omaenda ebakindluse tõttu.

Psühhoterapeut Mary Clegg kirjeldas Davidi käitumist kui testosterooni põhjustatud levinud nähtust – iga meest, kes teise mehe naisele tähelepanu pöörab, võidakse tunda ohuna. Kümme aastat, kaks last ja lahutus hiljem kahetseb Karen sügavalt, et ei suutnud sõprussuhteid hoida.

Cleggi arvates on mitmeid viise, kuidas sõpradega aega veeta, ilma et see romantilist suhet segama hakkaks. Kui mees näiteks kurdab, et veedad kõik õhtud sõbrannadega lobisedes, siis püüa seda teha, kui teda läheduses pole. Kui mehele ei meeldi kindel paarike, siis säästa teda, vabandades teda vahel välja ja kohtudes nende sõpradega üksi.

Kui tal näib alati energiat jätkuvat selleks, et sõpradega õhtu pubis veeta, kuid mitte selleks, et sinuga välja minna, siis oota õiget hetke ja selgita mehele, et tunned end pisut kõrvalejäetuna ja sooviksid väga temaga vaid kahekesi regulaarselt väljas käia.

Clegg soovitas kaubelda läheduseks piisavalt aega, kuid mitte nii palju, et üksteisest tüdineksite. Ka eraldi veedetud aeg on oluline.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles